Menu

Сонячний літак Solar Impulse 2 здійснив перший політ в рамках програми підготовки до навколосвітньої перельоту

Солнечный самолет Solar Impulse 2 совершил первый полет в рамках программы подготовки к кругосветному перелету


Швейцарці Бертран Піккард (Bertrand Piccard) і Андре Боршберг (Andre Borschberg), яких, безумовно, можна назвати піонерами в області електричного "сонячного" повітроплавання, зробили дуже важливий крок на шляху досягнення своєї основної мети, яка полягає у здійсненні в 2015 році кругосвітнього перельоту на літаку, використовує виключно сонячну енергію. Сонячний літак другого покоління Solar Impulse 2 під управлінням професійного льотчика-випробувача Маркуса Шерделя (Marcus Scherdel) 2 червня 2014 року в 5:36 за часом Центральної Європи здійснив зліт з смуги аеродрому поблизу міста Пайерн (Payerne), Швейцарія. Політ тривав 2 години 17 хвилин, в ході літак піднявся на висоту 1670 метрів і після цього успішно приземлився на смугу аеродрому.

"Цей випробувальний політ є важливим етапом на шляху до вчинення кругосвітнього перельоту. Це також є джерелом сильного емоційного підйому для членів нашої команди і наших партнерів, які довго і старанно працювали над новим літаком" - розповідає Андре Боршберг, один із засновників і керівник компанії Solar Impulse, - "Цей політ став одним з перших із серії запланованих випробувальних польотів літака Solar Impulse 2, які будуть проведені протягом кількох наступних місяців, перш ніж літак отримає всі необхідні дозволи та дозвільні документи".

Солнечный самолет Solar Impulse 2 совершил первый полет в рамках программы подготовки к кругосветному перелету


Нагадаємо нашим читачам, що сонячний літак першого покоління Solar Impulse в минулому році здійснив успішний переліт, пролетівши над Америкою від Сан-Франциско до Нью-Йорка. Створюючи модернізований варіант літака Solar Impulse, Боршберг і його компанія збираються довести, що літакам на сонячній енергії підвладні і перельоти на великі відстані, вони можуть рухатися вдень і вночі і не викидаючи нічого шкідливого в навколишнє середовище.

Літак Solar Impulse 2 майже повністю зроблений з легкого вуглецевого волокна. Розмах його крил становить 72 метри, а вага - 2300 кілограм. На верхній поверхні площин літака розташовані 17 тисяч осередків сонячних батарей, які у світлий час доби забезпечують енергією чотири електричних двигуна і заряджають акумуляторні батареї. Під час нічних польотів енергія черпається з літій-іонних акумуляторних батарей, ємність яких достатня для задоволення всіх енергетичних потреб літального апарату.

Слід зазначити, що в нинішній час Solar Impulse є не єдиною компанією, що працює в напрямку екологічно чистої електричної авіації на сонячній енергії. У цьому напрямку працює також італійська компанія Solar Flight, двомісний пасажирський літак Sunseeker Duo який зараз проходить завершальні етапи програми випробувань і в разі їх успішного проходження почне роботу в галузі пасажирських повітряних перевезень в Італії вже цього літа.



|