Menu

Компанія SpaceX представила новий космічний корабель Dragon V2, призначений для доставки людей в космос

Компания SpaceX представила новый космический корабль Dragon V2, предназначенный для доставки людей в космос


Відома компанія SpaceX вже увійшла в історію зі своїм вантажним космічним кораблем Dragon, який кілька разів використовувався для доставки вантажів на борт Міжнародної космічної станції (МКС) і для відправлення зі станції за Землю відпрацювало свій термін обладнання та приладів. Завдяки відпрацьованим процедур повторного входу в атмосферу, технологій теплового захисту, навігації та посадки, космічний корабель Dragon завжди повертався з космосу в цілості й схоронності. І ось наприкінці минулого тижня Елон Маск (Elon Musk), засновник і керівник компанії SpaceX, представив увазі громадськості космічний корабель наступного покоління Dragon V2, який здатний доставляти в космос людей і здійснювати успішну посадку не тільки на поверхню океану, а й на тверду земну поверхню.

"Перший космічний корабель Dragon був розроблений фахівцями нашої компанії, які на той час не мали великого досвіду в справі конструювання космічних кораблів" - розповідає Елон Маск, - "Але за минулий період часу ми накопичили достатньо вагомий багаж досвіду і знань, і все це було втілено в конструкції нового космічного корабля Dragon V2".

Компания SpaceX представила новый космический корабль Dragon V2, предназначенный для доставки людей в космос


Космічний корабель Dragon V2 має конструкцію, що дозволяє йому доставляти в космос людей і вантаж, а не тільки вантаж, як це міг робити перший вантажний космічний корабель Dragon. Космічний корабель Dragon V2 здатний взяти на борт екіпаж у кількості семи чоловік. Управління космічним кораблем, реалізоване за допомогою футуристичних пультів з великою кількістю сенсорних екранів, змусить битися серце будь-якого шанувальника наукової фантастики. Звичайно, у космічного корабля Dragon V2 є і більш традиційні елементи ручного управління, які будуть використовуватися у разі виникнення різних несподіваних ситуацій.

В першу чергу космічний корабель Dragon V2 призначений для доставки астронавтів на борт Міжнародної космічної станції. Згідно наявної інформації система управління космічного корабля буде здатна здійснювати процедуру стикування повністю в автоматичному режимі, на відміну від першого корабля Dragon, процедура стикування якого здійснювалася за допомогою роботизованої руки-маніпулятора станції.

Компания SpaceX представила новый космический корабль Dragon V2, предназначенный для доставки людей в космос


Ще однією відмінністю космічного корабля Dragon V2 від корабля Dragon є здатність корабля здійснювати посадку на поверхню Землі, а не тільки на поверхню океану. Ця здатність є результатом використання нових реактивних двигунів Super Draco, які забезпечують достатньо тяги для того, щоб космічний корабель разом з вантажем і людьми міг здійснити плавний спуск і посадку на землю. Кожен з двигунів Super Draco космічного корабля Dragon V2 має "дублера", який вступить в дію, якщо з основним двигуном станеться що-небудь несподіване. Слід зазначити, що в конструкції двигунів Super Draco використаний ряд деталей і вузлів, виготовлених за допомогою технології тривимірної друку металом, що дозволило істотно знизити їх вартість.

Технологія м'якої посадки, реалізована в конструкції космічного корабля Dragon V2, дозволить максимально швидко підготувати його до повторного використання. У більшості випадків така підготовка буде полягати в перевірці і ремонту теплової ізоляції космічного корабля, заміни деяких деталей реактивних двигунів і повторної заправки паливом баків космічного корабля. Елон Маск вважає, що саме така "многоразовость", що дозволяє суттєво скоротити вартість доставки вантажів і людей на орбіту, стане тим козирем, завдяки якому в недалекому майбутньому компанія SpaceX зможе отримати контракт з НАСА на доставку екіпажів на борту космічної станції.





|