Menu

НАСА випускає нове відео, яке демонструє етапи еволюції Місяця.

НАСА выпускает новое видео, демонстрирующее этапы эволюции Луны.


Те, що Ви можете побачити на наведеному нижче захоплюючому відеоролику, є результатом моделювання процесу еволюції Місяця, починаючи з моменту її формування 4.5 мільярда років тому до того стану, в якому ми можемо бачити Місяць сьогодні. Все починається з моменту великого зіткнення ще рідкої Місяця з гігантським астероїдом 4.3 мільярда років тому, в результаті якого сформувався басейн Південний полюс - Ейткен. Це виглядає, звичайно, не так вражаюче, як відео картин руйнування Землі в результаті зіткнення з астероїдом, яких досить багато можна знайти в мережі, але це те, що відбувалося реально в далекому минулому.

Через кілька мільйонів років після формування басейну Ейткена, Місяць пережила "важку" бомбардування масивними астероїдами. У цьому періоді були сформовані практично всі великі об'єкти на поверхні Місяця, басейни, моря і величезні кратери. Цей важкий для Місяця період тривав досить довго тривав від 4.1 до 3.8 млрд років тому, але і він не був останнім випробуванням, що випало на частку найближчого до Землі комічного тіла.

Ще довгий час Місяць стійко витримувала і змінювала форму в результаті бомбардувань більш малими астероїдами, які постійно "трамбували" її поверхня на протязі більше двох мільярдів років. У цьому періоді на поверхні Місяця з'явилися практично всі середні і малі кратери, а також так звані променеві кратери. Променеві кратери одержали свою назву через зіркоподібних форм, сформованих променями з матеріалу, выплеснувшегося на поверхню прямих розломів в почала застигати корі поверхні. Цей період став "останніми штрихами" процесу формування Місяця, який надав їй той вигляд, який ми знаємо і бачимо зараз.

Опублікований нижче відеоролик був створений вченими та аніматорами з Центру космічних польотів НАСА імені Годдарда. При створенні ролика в основному використовувалися дані, отримані від місячного космічного апарату Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO).



|