Menu

Спостереження телескопа WISE поставили під сумнів теорію, що визначає структуру чорних дір

Наблюдения телескопа WISE поставили под сомнение теорию, определяющую структуру черных дыр


Новий аналіз даних, зібраних за весь час роботи космічного телескопа WISE, ставить під сумнів загальноприйняту теорію, що визначає модель будови чорних дір. В ході проведеного аналізу вчені дослідили близько 170 тисяч надмасивних чорних дір і отримані ними результати вимагають того, щоб вчені розробили абсолютно нові теорії, що описують будову цих гігантських космічних об'єктів.

Відомо, що в центрі майже кожної галактики знаходиться надмасивна чорна діра. Створювані їй гравітаційні сили настільки великі, що навіть світло нездатним подолати їх, пройшовши через точку неповернення, так званий горизонт подій. Незважаючи на це астрономи мають можливість спостерігати за чорними дірами оскільки газ та інша матерія, якій "харчується" чорна діра, наближаючись до горизонту подій, нагрівається до величезної температури. Світіння поглинається чорною дірою матерії справляє враження, ніби сама чорна діра світиться дуже яскраво.

Наблюдения телескопа WISE поставили под сомнение теорию, определяющую структуру черных дыр


Існуюча модель структури чорної діри, яка була висунута в 1970-х роках, пояснює, чому практично всі ці космічні об'єкти мають радикальні відмінності, принаймні, при погляді з боку. Ця модель визначає, що навколо кожної чорної діри є досить щільне утворення матерії у вигляді тора. Таке припущення визначає той факт, що, залежно від кута погляду на чорну діру, всі вони будуть виглядати зовсім по-різному.

Однак, спостереження телескопа WISE не змогли стати підтвердженням вищеописаною теорії. "Наші спостереження показали нову особливість будови активних чорних дір, про яку нічого не було відомо раніше. На жаль, усі деталі цієї особливості нам не відомі і на сьогоднішній день", - розповідає Лін Ян (Lin Yan), вчений з Центру оброблення та аналіз інфрачервоних зображень НАСА (NASA Infrared Processing and Analysis Center, IPAC). Проведений науковцями аналіз був зосереджений на вимірюванні так званого рівня кластеризації чорних дір, ядра яких видно безпосередньо і ядра яких затінені хмарами матерії. У разі вірності існуючої теорії вчені не повинні були виявити істотних відмінностей, адже, по суті, вчені розглядали б подібні космологічні об'єкти з різних кутів зору. Тим не менш, аналіз показника рівня кластеризації дав істотні розбіжності, що дозволило вченим зробити висновки про те, що вони вивчають чорні діри, що мають істотні відмінності у своїй структурі та в структурі навколишнього простору.

Наблюдения телескопа WISE поставили под сомнение теорию, определяющую структуру черных дыр


Вчені вважають, що темна матерія, яка є одним з найзагадковіших видів матерії у Всесвіті на сьогоднішній день, може нести відповідальність за виявлені ними відмінності у структурі чорних дір. Кожна галактика оточена досить щільною ореолом темної матерії, яку можна виявити за її гравітаційному впливу на навколишнє середовища, і в галактиках, в яких ядро центральної чорної діри приховано хмарами матерії, спостерігається велика щільність навколишнього їх темної матерії.

Отримавши настільки несподівані результати досліджень, вчені не збираються зупинятися на досягнутому. Вони будуть продовжувати аналіз даних, зібраних космічним телескопом WISE та іншими астрономічними інструментами використовуючи метод кластерного аналізу, що дозволить підтвердити чи довести помилковість зроблених ними раніше висновків.

|