Menu

Розпочато створення спускного модуля марсіанського дослідницького апарату InSight

Начато создание спускаемого модуля марсианского исследовательского аппарата InSight


Чергова марсіанська місія, реалізована НАСА, спільно з партнерами з Європи і Японії, пройшла етап критичного аналізу проекту місій (Mission Critical Design Review) і перейшла на черговий етап, який полягає власне у створенні апаратних засобів і космічних апаратів. Планується, що місія InSight (Interior Exploration Using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) буде запущена в березні 2016 року з космодрому авіаційної бази ВПС США Вандерберг, Каліфорнія, а її метою буде вивчення Червоної Планети за допомогою наукових інструментів, які ще жодного разу не посилали туди.

Основою посадкового модуля місії InSight стане посадковий модуль Phoenix, що у 2008 році здійснив вдалу посадку на поверхню Марса в районі Північного полюса планети. В цей раз посадка буде проводитися в районі екватора, а тривалість місії буде дорівнює мінімум 720 днів.

Посадковий модуль InSight буде мати автоматизовану руку-маніпулятор, яка буде здатна виконувати різні дії за допомогою інструментів з досить великого набору. Приміром, за допомогою бурильної установки на глибину 4.5 метра будуть поміщені сейсмодатчики і датчики температури. Крім цього на борту космічного апарата буде знаходитися сейсмологічний інструмент Seismic Experiment for Interior Structure (SEIS), розроблений і виготовлений фахівцями французького центру Centre National d'etudes Spatiales (CNES) спільно з фахівцями британського і швейцарського космічного агентства. Інструмент SEIS буде реєструвати і вивчати сейсмічні хвилі, джерелами яких будуть удари метеоритів про поверхня і "марсотрясіння".

Ще одним науковим інструментом апарату InSight стане інструмент Heat Flow and Physical Properties Package, створений фахівцями німецького космічного агентства DLR. Цей інструмент буде вимірювати температуру, що дозволить відстежити теплові потоки, що циркулюють в надрах Червоної Планети. Інші наукові інструменти за допомогою радіосигналів та інших методів будуть вимірювати коливання швидкості обертання Марса, швидкість і напрям вітру, коливання магнітних полів і реєструвати аномалії, що виникають в марсіанській іоносфері.

"В даний час практично всі наші партнери досягли значних успіхів у розробці і виготовленні апаратних засобів місії, які в недалекому майбутньому вже будуть готові до інтеграції у склад єдиної системи. Ця інтеграція почнеться в листопаді 2014 року і стане черговою важливою віхою в просуванні проекту місії InSight" - розповідає Том Хоффман (Tom Hoffman), менеджер проекту InSight з боку Лабораторії НАСА з вивчення реактивного руху (NASA Jet Propulsion Laboratory), - "Зараз ми всі разом рухаємося синхронно від етапу створення креслень і проектів до початку створення і тестування апаратних і програмних засобів, які врешті-решт полетять на Марс і забезпечать успішне виконання всіх завдань, що стоять перед місією InSight".

|