Menu

Апарат нової марсіанської місії InSight буде вивчати глибини Червоної Планети.

Аппарат новой марсианской миссии InSight будет изучать глубины Красной Планеты.


Всім відомий той факт, що марсохід Curiosity, не так давно здійснив посадку на поверхню Марса, в самому незабаром закінчить етап тестування і перевірок, після чого вирушить в дорогу, почавши реалізацію програми своїх наукових досліджень. Незважаючи на те, що все, що пов'язано з марсоходом Curiosity, є свіжими подіями, для НАСА це вже вважається пройденим етапом, і вони вже приступають до реалізації наступного марсіанської місії. Апарат цієї місії, місії під назвою InSight, так само здійснить посадку на поверхню Марса і проникне в глибини Червоної Планети, пробуривши щодо глибоку свердловину.

Метою місії InSight є з'ясування того, чому Марс сильно відрізняється від Землі в плані геологічної будови. Приміром, на Землі існують так звані тектонічні плити, яких ніколи не було і не буде у Марса. Вчені навіть не впевнені, чи має Марс рідке ядро, як Земля. Є ще цілий ряд подібних питань, відповіді на які спробує дати місія InSight.



Місія InSight буде реалізовуватися зусиллями декількох держав, її наукові прилади та інструменти будуть виготовлені і зібрані в самих різних куточках земної кулі. Французи забезпечать розробку і виготовлення чувствительнейшего інструменту, який зможе зареєструвати та проаналізувати навіть самі слабкі "марсотрясіння" та їх відлуння. Німецькі дослідники забезпечать апарат місії InSight роботизованою буровою установкою, яка буде в змозі заглибитися мінімум на 10 метрів нижче поверхні Марса, для того, що б взяти зразки порід з глибини і заміряти розподіл внутрішніх теплових потоків. Лабораторія НАСА з вивчення реактивного руху (JPL) стане "батьком" космічного корабля, спускного апарата, роботизованої руки-маніпулятора і візуальної системи, що використовує декілька різних камер.

Вартість майбутньої місії визначена приблизно в 425 мільйонів доларів, і це досить трохи за мірками космічної галузі. Таке "здешевлення" є наслідком того, що космічні апарати місії, космічний кораблі і спусковий апарат модернізованими варіантами апаратів місії Phoenix, який здійснив у 2008 році успішну висадку на поверхню Марса. Це означає, що приземлення на поверхню планети буде здійснено традиційним способом без використання всіляких екзотичних систем типу "SkyCrane".

Очікується, що апарат місії InSight буде запущений в березні 2016 року і приземлиться на поверхню Марса восени того ж року. Тривалість майбутньої місії складе близько двох років.



|