Menu

Машини-монстри: Trent XWB - найбільш ефективний на сьогоднішній день авіаційний двигун

Машины-монстры: Trent XWB - самый эффективный на сегодняшний день авиационный двигатель


У минулому році авіалайнер Airbus A350 XWB вперше піднявся в повітря і через 11 місяців з цього моменту компанія Rolls-Royce завершила створення першого турбореактивного двигуна Trent XWB, призначеного саме для цього літака. В даний час цей перший двигун вже знаходиться на шляху до Тулузи, Франція, де буде здійснено його установка на один з літаків A350 XWB компанії Qatar Airways. Згідно з інформацією компанії Rolls-Royce, цей перший зразок "найефективнішого у світі авіаційного двигуна" є першим з 1600 таких двигунів, замовлений 40 компаніями-авіаперевізниками зі всього світу.

Двигун Trent XWB, є шостим поколінням двигунів серії Trent, які пройшли десятирічну історію їх розвитку. Дослідний зразок двигуна піднявся в повітря в червні минулого року і пройшов програму випробувань в Болівії, Об'єднаних Арабських Еміратах і Канаді, піддаючись умов жорсткого холоду, спеки та інших несприятливих факторів навколишнього середовища.

Машины-монстры: Trent XWB - самый эффективный на сегодняшний день авиационный двигатель


Трикамерна турбіна двигуна Trent XWB, потужністю 50 тисяч кінських сил, обертає величезний 3-метровий пропелер. При номінальних обертах потік повітря, що створюється пропелером, забезпечує тягу в 430 кН (1440 кг). Сили, що впливають на кожну з 68 лопаток пропелера еквівалентні навішеного на них вагою в 450 кілограм.

Основною відмінною особливістю двигуна Trent XWB, що забезпечує ефективність його роботи, є система спалювання палива, яка забезпечує згоряння палива при температурі не нижче 2 тисяч градусів за шкалою Цельсія. Такий підхід дозволяє двигуну Trent XWB мати ефективність, на 10-16 відсотків перевищує ефективність роботи інших турбореактивних двигунів. Така різниця в ефективності може забезпечити зниження витрат компаній-авіаперевізників на 2.5 мільйонів доларів за рахунок економії палива.

Машины-монстры: Trent XWB - самый эффективный на сегодняшний день авиационный двигатель


"Відвантаження першого двигуна Trent XWB нашим замовникам є дуже важливим моментом для нашої компанії", - розповідає Кріс Янг (Chris Young), керівник програм Trent XWB в компанії Rolls-Royce, - "Коли наша компанія в 2017 року вийде на розрахункову потужність, то ми будемо робити по одному такому двигуну кожен день".

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|