Menu

Мисливець за екзопланетами, космічний телескоп Kepler, готується до відновлення своїх пошуків

Охотник за экзопланетами, космический телескоп Kepler, готовится к возобновлению своих поисков


Американське космічне агентство NASA отримало схвалення на продовження виконання місії космічного телескопа Kepler, діяльність якого була перервана рік тому з-за виходу з ладу інерціальної системи орієнтування телескопа в просторі. Нагадаємо нашим читачам, що в травні 2013 року вийшов з ладу другий із чотирьох маховиків системи орієнтації, що зробило неможливим точне наведення телескопа на ціль і утримання його в заданому положенні. За минулий рік фахівці НАСА розглядали варіанти використання несправного телескопа в різних наукових цілях, але серед поданих пропозицій був обраний проект, який отримав назву K2 і організація якого дозволяє продовжувати пошук планет, незважаючи на наявну несправність телескопа.

"Отримане схвалення продовження місії передбачає фінансування місії K2 мінімум протягом двох років. У цей період телескоп буде продовжувати пошуки планет і дозволить виробляти додатковими спостереження за зоряними скупченнями, за окремими молодими і старими зірками, галактиками і вибухами наднових" - розповідає Чарлі Собек (Charlie Sobeck), учасник наукової групи телескопа Kepler з боку Дослідницького центру НАСА імені Еймса.

Під час виконання місії K2 телескоп Kepler зможе бути орієнтований тільки на деякі галузі космосу. Це пов'язано з тим, що телескоп буде рухатися по орбіті, площина якої збігається з площиною екліптики Землі. Весь період спостережень буде розбитий на більш короткі періоди, тривалістю по 75 днів протягом яких тиск сонячного світла і вітру зможуть врівноважувати космічний апарат, виступаючи в якості заміни третій маховику інерціальної системи орієнтації.

"Наша команда зараз проводить підготовку до початку першого періоду спостережень (Campaign 1), який розпочнеться у рамках місії K2 з 30 травня цього року" - розповідає Чарлі Собек.

Нагадаємо нашим читачам, що космічний телескоп Kepler, вартістю 600 мільйонів доларів, був запущений в космос у березні 2009 року з метою пошуку планет, що обертаються в далеких зоряних системах. Місія була неймовірно успішна, спостереження телескопа дозволили знайти більш ніж 3800 потенційних кандидатів на екзопланети, 960 з яких були підтверджені спостереженнями, зробленими за допомогою інших астрономічних інструментів. І зважаючи на це, вчені сподіваються, що подальші спостереження дозволять підтвердити не менше 90 відсотків від виявлених кандидатів.

Слід зазначити, що підтримка продовження місії телескопа Kepler і аналіз зібраних ним даних обійдуться платникам податків в 18 мільйонів доларів.

|