Menu

GU Psc b - планета, яка здійснює один оборот навколо своєї зірки за 80 тисяч років

GU Psc b - планета, которая совершает один оборот вокруг своей звезды за 80 тысяч лет


Вчені астрономи з Монреальського університету (Universite de Montreal) виявили екзопланету, один рік якої становить 80 тисяч земних років. Ця планета, GU Psc b, віддалена від центральної зірки GU Psc A на відстань, в 2 тисячі разів перевищує відстань від Землі до Сонця, і вона знаходиться на відстані 155 світлових років від Сонячної системи. Слід зазначити, що планета GU Psc b є однією з небагатьох планет, виявлених за допомогою безпосередніх спостережень, а зображення, наведене трохи нижче, складений із фотографій, зроблених в діапазонах видимого та інфрачервоного світла телескопами Gemini South telescope і CFHT.

Вивчаючи планету GU Psc b, дослідники використовували в своїх інтересах більшу відстань розділяє планету і її зірку. Відсутність спотворень від світла прилеглої зірки дозволило вченим зробити багато знімків різних діапазонах спектра світла. А це, в свою чергу, дозволило з високою точністю визначити положення, траєкторію руху, розміри, масу та інші параметри планети GU Psc b.

GU Psc b - планета, которая совершает один оборот вокруг своей звезды за 80 тысяч лет


"Світло від планет більш яскравий, якщо їх розглядати в інфрачервоній області спектру, а не в діапазоні видимого світла. Відбитий планетою світло від зірок досить тускл, але поверхня планети випромінює досить багато теплового випромінювання, що дозволило нам ідентифікувати планету GU Psc b та розрахувати її параметри" - пишуть дослідники. Спектр світла, отриманий за допомогою телескопів обсерваторії Gemini North Observatory на Гаваях, дозволив виміряти температуру поверхні планети, яка становить 800 градусів за шкалою Цельсія. Місце розташування і траєкторія руху планети дозволили розрахувати її приблизний вік і масу, яка в 9-13 разів перевершує масу Юпітера.

Зазначимо, що відкриття і вивчення планети GU Psc b було вироблено за допомогою телескопів обсерваторії Observatoire Mont-Mеgantic (ОММ), Канадсько-французького телескопа на Гаваях (Canada-France-Hawaii Telescope, CFHT), обсерваторії W.M. Keck, Південної та Північної обсерваторії Gemini. Дане відкриття вказує на можливість існування планет, що знаходяться в значному "відриві" від своїх зірок, але пов'язаних з ними гравітаційними "узами". Крім цього, розроблені астрономами методи досліджень зробили можливим пошук планет за допомогою потужних інфрачервоних камер, установлених на телескопах середнього і малого класу, таких, як телескопи обсерваторії OMM.

|