Menu

Нові дані, отримані вченими-астрономами, спростовують існуючу теорію про формування зоряних скупчень

Новые данные, полученные учеными-астрономами, опровергают существующую теорию о формировании звездных скоплений


Нові наукові дані, зібрані за допомогою рентгенівської обсерваторії Chandra і космічного телескопа Spitzer, ставлять під сумнів базову модель, яка служить підставою для існуючої теорії, що визначає процеси формування зоряних скупчень. Дослідження зоряного скупчення NGC 2024, розташованого в районі туманності Факела (Flame Nebula), і туманності Оріона (Orion Nebula Cluster) показали, що для того, щоб пояснити походження цього космічного об'єкта, вченим доведеться використовувати абсолютно нову теорію.

Традиційна модель формування зоряних скупчень визначає те, що в центрі щільного газової хмари починають зароджуватись перші зірки, які згодом стануть самими старими зірками скупчення. Гравітаційні сили цих зірок починають впливати на матеріал газової хмари, який починає перерозподілятися і ущільнюватися, що приводить до початку формування зовнішніх шарів скупчення з більш молодих зірок. І подібний процес, що приводить до "розростання" скупчення, повторюється до того часу, поки в космосі не залишається матеріалу для утворення нових зірок.

Використовуючи дані, зібрані телескопами, вчені змогли визначити вік всіх зірок скупчення за допомогою двохетапного методу. Спочатку вони за допомогою інструментів обсерваторії Chandra справили вимірювання і встановили яскравість світіння зірок в рентгенівському діапазоні. Після цього, за допомогою комбінації спостережень наземних телескопів космічного телескопа Spitzer,астрономи виміряли яскравість зірок і інфрачервоному діапазоні світла. Поєднання цих двох наборів даних дозволила вченим обчислити вік кожної зірки, що входить до складу скупчення.

Виявилося, що найстарішими були дві зірки, що знаходяться майже на самому краю скупчення NGC 2024, а в центрі скупчення знаходилися більше молоді зірки. Цей факт є повною протилежністю того, що може визначатися існуючою теорією. "Отримані нами результати парадоксальні" - розповідає Костянтин Гетьман (Konstantin Getman), вчений з Державного університету Пенсільванії, - "Це, в свою чергу, вказує на більшу складність процесів, які повинні описуватися абсолютно іншої теоретичної моделлю".

Новые данные, полученные учеными-астрономами, опровергают существующую теорию о формировании звездных скоплений


Вчені оцінюють, що зірки, що знаходяться на периферії скупчення NGC 2024, мають вік більше 1.5 мільйонів років. Зірки в центрі скупчення зовсім молоді, в середньому їх вік становить 200 тисяч років. Вік зірок, що знаходяться на краях скупчення туманності Оріона, оцінюється в 2 мільйони років, в той час, як зірки, наближені до центру, мають вік до 1.2 мільйона років.

В даний час вчені вже висунули три припущення, які можуть послужити поясненням виявленим фактам. Перше припущення полягає в тому, що менш щільна матерія на краях газових хмар при виникненні нових зірок швидко поглинається цими зорями, залишаючи за собою лише порожній простір. В цей час в більш щільних центральних областях продовжують йти інтенсивні процеси народження нових зірок, які поступово заповнюють центральну область.

Другим припущенням є те, що більш старі зірки, незважаючи на їх народження в центрі майбутнього скупчення, які пізніше виганяють з центру різними високоенергетичними катаклізмами і займають постійне місце в більш спокійних областях на кордонах скупчення. І третє припущення передбачає, що молоді зірки інтенсивно народжуються всередині щільних потоків космічного газу, які під впливом гравітаційних сил рухаються в напрямку центру скупчення і як пилосос тягнуть туди за собою молоді зірки.

У найближчому майбутньому вчені планують перевірити усі три висунуті ними теорії. Для цього їм потрібно провести ретельне вивчення процесів, що відбуваються у великій кількості зоряних скупчень, що мають різний вік. Цілком ймовірно, що ці дослідження послужать підтвердженням однієї з вищезгаданих теорій, але може статися і те, що жодна з теорій підтверджена не буде, а на основі знову зібраних даних будуть висунуті чергові теорії, які, в свою чергу, потребуватимуть чергових перевірок.

|