Menu

Астрономи знайшли зірку, яка є "кровної сестрою" нашого Сонця

Астрономы нашли звезду, являющуюся "кровной сестрой" нашего Солнца


Як правило, молоді зірки народжуються у відокремлених галузях космічного простору, у яких присутні досить щільні хмари космічного газу і які пронизываются променями високоенергетичного випромінювання. У таких космічних "пологових будинках" практично одночасно зароджується безліч зірок, кількість яких обчислюється десятками або сотнями тисяч. Всі ці зірки формують досить щільне скупчення, яке через деякий час починає розпадатися внаслідок гравітаційних взаємодій між масами матерії зірок. Середній час життя такого скупчення становить близько 4.5 мільярдів років, після чого всі зірки розлітаються в просторі, стаючи одинаками, формуючи нові або входячи до складу існуючих космічних об'єктів. Тим не менш, зірки, народжені в одному космічному "пологовому будинку", об'єднані рядом спільних ознак, таких як розміри, динаміка руху та хімічний склад, за якими вчені-астрономи можуть простежити історію походження практично будь-якої зірки.

Природно, вчених-астрономів весь час цікавила історія походження нашої власної зірки. Для відстеження цієї історії вчені постійно вели пошуки "рідних братів і сестер" Сонця. На минулому тижні група астрономів, на чолі якої стоять учені з Техаського університету, повідомила про виявлення зірки, яка "майже напевно" сформувалася з тієї ж хмари космічного газу, з якого було утворено і Сонце. Ця зірка, відома як HD 162826, має розміри, на 15 відсотків перевищують розміри Сонця, і вона знаходиться на відстані 110 світлових років від Землі в районі сузір'я Геркулеса.

До висновків про "родинні зв'язки" між Сонцем і зіркою HD 162826 вчені прийшли, провівши досить точний хімічний аналіз складу зоряної матерії. Особливо цінним джерелом інформації стала інформація про концентрації окремих хімічних елементів, таких як барій та ітрій. Крім цього, дослідження траєкторій руху Сонця і зірки HD 162826 навколо центру Чумацького Шляху дозволили вченим зробити висновки про колись існували гравітаційних взаємозв'язках між цими двома зірками.

Астрономы нашли звезду, являющуюся "кровной сестрой" нашего Солнца


"В даний час нам відомо близько 30 зірок, потенційних кандидатів на звання "рідних братів і сестер" нашого Сонця. Але тільки зірка HD 162826 задовольняє безлічі динамічних і хімічних критеріїв для того, щоб вважатися істинним "родичем" нашого світила" - розповідає Іван Рамірес (Ivan Ramirez), один з провідних дослідників.

Слід зауважити, що зірка HD 162826 була предметом інтересів астрономів вже протягом досить тривалого часу. Вчені вже виявили у цієї зірки планету класу "гарячий Юпітер", планету - газовий гігант, яка обертається навколо зірки по орбіті ближче, ніж Меркурій обертається навколо Сонця. І додаткові спостереження дозволяють вченим вважати, що у цієї зірки є ще кілька невеликих планет, деякі з яких можуть бути подібні до Землі.

Вчені сподіваються, що додаткові спостереження, включаючи спостереження за допомоги європейського космічного телескопа Gaia, дозволять їм незабаром знайти ще деяку кількість "найближчих родичів" нашого Сонця, що, в свою чергу, дозволить пролити світло на деякі таємниці освіти, формування і розвитку нашої Сонячної системи.

|