Menu

Астрономи навчилися використовувати можливості величезного "галактичного телескопа"

Астрономы научились использовать возможности огромного "галактического телескопа"


Міжнародна група вчених-астрономів зробила вимірювання характеристик та параметрів віддаленій нейтронної зірки, при цьому, точність проведених вимірювань перевищує в мільйон разів точність вимірювань, які можна зробити за допомогою самих сучасних астрономічних інструментів. Такий прорив став можливий завдяки використанню незвичайних властивостей міжзоряного простору, "порожнього" простору, що розділяє зірки і галактики, заповненого рідкісними електрично зарядженими частинками газу і пилу. Це величезна хмара розрідженого газу працює подібно гігантській лінзі, яка дозволила збільшити і розглянути у всіх деталях потоки радіохвиль, що випромінює маленької обертається нейтронної зіркою.

Використана технологія дозволила отримати максимально можливу роздільну здатність проведених вимірювань. Для порівняння, така роздільна здатність дозволила б розглянути з поверхні Землі структуру подвійної спіралі молекули ДНК, що знаходиться на поверхні Місяця.

"Порівняно з іншими космічними об'єктами нейтронні зірки є зовсім крихітними, їх діаметр обчислюється лише десятками кілометрів. З-за цього ми потребуємо надзвичайно високої роздільної здатності наших інструментів для того, щоб ми могли спостерігати за ними і зрозуміти фізику відбуваються там процесів" - розповідає доктор Жан-П'єр Макюар (Dr Jean-Pierre Macquart), вчений з Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень (International Centre for Radio Astronomy Research, ICRAR).

Проводячи дослідження, що цікавить їх пульсара, вчені виявили, що кожен зроблений ними знімок має невеликі відмінності від інших знімків цього ж об'єкта, вироблених в інші моменти часу. Спотворення радіосигналів, які кожен раз реєструвалися вченими, були викликані проходженням радіохвиль через активне середовище газу "лінзи галактичного телескопа". З'ясувавши характер і параметри цих спотворень, вчені розробили програму, яка поєднала в одне ціле тисячі окремих знімків, компенсувала спотворення і створила кінцеве зображення з приголомшливою роздільною здатністю.

"Найкраще, що ми могли зробити раніше, це навести безліч радіотелескопів з різних куточків Земної кулі в одну точку простору і, використовуючи відстань між радиотелескопами як базу, збільшити роздільну здатність одержуваних знімків" - розповідає доктор Макюар. Описаний спосіб дозволяв отримати роздільну здатність, що дорівнює 50 кутовим микросекундам. Роздільна здатність, отримана за допомогою "галактичної лінзи", склала 50 кутових пікосекунд, що дозволило розглянути на знімку окремі області, розмірами близько 5 кілометрів.

"Наш новий метод дозволяє вивести технологію астрономічних спостережень на принципово новий якісний рівень. Володіючи такими величезними можливостями, ми можемо дістатися до самої суті всіх явищ і розставити крапки над i в області безлічі наявних теорій, що описують фізику нейтронних зірок і випромінювання пульсарів".

Технологія "галактичної лінзи" використовувалася для спостереження за пульсаром B0834+06. Завдяки цьому, вчені вже виявили, що область випромінювання нейтронної зірки має набагато менші розміри, ніж це було прийнято вважати раніше, і, можливо, ця область лежить ближче до поверхні зірки, і такі дані дозволили вченими переглянути деякі з наявних теорій, що описують процеси формування радіовипромінювання пульсарів. "Технологія, що дозволяє точно виміряти параметри пульсарів, крім вивчення самих пульсарів, дозволить нам провести додаткові перевірки істинності Загальної теорії відносності Ейнштейна, що проллє світло на загадку виникнення, формування та існування Всесвіту в цілому".

|