Menu

Знімок космічного телескопа Planck - "відбитки" магнітних полів Чумацького Шляху

Снимок космического телескопа Planck - "отпечатки" магнитных полей Млечного Пути


Напевно, кожному з нас доводилося у літню безхмарну ніч спостерігати смугу світла зірок Чумацького Шляху, що перетинає нічного неба. Знімок, який представлений вище, також є знімок нашої галактики, але він докорінно відрізняється від звичних нам знімків з космосу-за того, що на ньому показаний унікальний відбиток, створений великими магнітними полями, що пронизують і огортаючими весь Чумацький Шлях.

Слабке світіння Чумацького Шляху формується за рахунок світла багатьох мільярдів зірок, з яких складаються спіральні рукави нашої дисковидної галактики. Той світ, який можуть сприйняти очі людини є лише малою частиною від усього випромінювання Чумацького Шляху, який буквально яскраво сяє в багатьох інших діапазонах електромагнітного спектру. Саме ці невидимі оком хвилі вловлює високочутливе устаткування космічного телескопа Planck Європейського космічного агентства, дозволяючи вченим-астрономам складати карти глибин космосу на яких присутні навіть дуже давні зірки, що сформувалися в ранні періоди існування Всесвіту.

Для того, щоб розділити світло, фотони якого з'явилися в момент, що послідував за Великим Вибухом, від світла, випроміненого джерелами, що виникли в більш пізні часи, вчені застосовують спеціальні методи фільтрації. За допомогою телескопа Planck космічні глибини "розглядаються" в досить широкому діапазоні спектра, але більш ранній світло несе особливий магнітний "відбиток", який містить поляризовані особливим чином фотони, излученные найдрібнішими частинками космічного пилу, які в цей момент повергались впливу магнітних полів.

Вищезазначені частинки космічного пилу, що знаходяться практично в усьому обсязі будь галактики, мають вкрай низьку температуру. Тим не менш, вони випромінюють світло в довгохвильовому інфрачервоному і мікрохвильовому діапазонах електромагнітного спектру. З-за того, що ці частинки постійно обертаються, випромінювані ними хвилі в більшості випадків поширюються уздовж осі їх обертання, а маса таких частинок випромінює потік випромінювання, що має певну поляризацію і поширюється в певному напрямку.

Саме розподіл такого спрямованого поляризованого світла Чумацького Шляху показано на знімку телескоп Planck. Слід зазначити, що космічна пил знаходиться в постійному русі під впливом магнітних полів, створюючи циркулюють потоки, які видно на знімку у вигляді ліній, вельми нагадують лінії відбитків пальців. Більш того, складні магнітні поля, що пронизують Чумацький Шлях, впорядковують частинки пилу в просторі, що призводить до того, що хмари пилу випромінюють світло однієї поляризації.

Більш темні області на знімку відповідають більш глибокому рівню поляризації випромінювання, природно, що сама темна область, перетинає центр галактики, проходить по площині Чумацького Шляху, по області космосу, де спостерігається велике скупчення матерії і діють найбільш сильні магнітні поля.

Ці дані про поляризацію випромінювання нашої галактики, зібрані телескопом Planck, мають набагато більше наукове значення, ніж це може здатися на перший погляд. Крім можливості оцінити розподіл магнітних полів в об'ємі галактики і вивчити їх динаміку, ці дані дозволять додатково визначити істинність даних, отриманих експериментом BICEP2. Але, єдиний наземний телескоп цього експерименту, який дозволив виявити гравітаційні хвилі і підтвердити факт розширення Всесвіту, спостерігав лише за дуже малим ділянкою нічного неба і в досить обмеженому діапазоні хвиль світла. Використовуючи дані телескоп Planck, вчені будуть з'ясовувати, не втрутилися в результати експерименту BICEP2 спотворення, що вносяться світлом, излученным більш молодими космічними об'єктами, розташованими на передньому плані області спостережень.

|