Menu

Багаторазова ракета F9R компанії SpaceX злетіла на 1000 метрів та зробила м'яку посадку

Многоразовая ракета F9R компании SpaceX взлетела на 1000 метров и совершила мягкую посадку


Представники компанії SpaceX опублікували відео, на якому зображений черговий політ ракети багаторазового використання Falcon 9 Reusable (F9R). Слід зазначити, що цей політ є другим за рахунком запуск цієї ракети, в ході якого вона піднялася на висоту до 1000 метрів, після чого ракета здійснила плавний безпечний спуск до поверхні землі і м'яко приземлилася на задане місце.

Слід зазначити, що останній запуск ракети F9R проводиться в рамках програми компанії SpaceX, кінцевою метою якої є розробка ступенів ракет-носіїв Falcon 9, які будуть здатні безпечно повертатися до місця їх запуску, дозволяючи їх багаторазове використання. Ракета Falcon 9, яка 25 квітня 2014 року вивела на орбіту космічний корабель Dragon з вантажем, призначеним для Міжнародної космічної станції, також була "пробною" кулею цієї програми. На жаль, ракета зруйнувалася під час падіння у води Атлантичного океану, але, згідно інформації від компанії SpaceX, це сталося не в результаті технічної помилки.

Згідно із заявою Елона Маска, засновника і керівника компанії SpaceX, під час керованого спуску посадочні опори ракети Falcon 9 були розгорнуті і зайняли потрібне положення. Ракета перебувала в стійкому положенні протягом восьми секунд, перш ніж її політ був дестабілізований штормовими погодними умовами. Якби цього не сталося, перша ступінь ракети Falcon 9 плавно села на поверхню океану і могла бути відбуксирували до узбережжя, відреставрована протягом декількох місяців, заправлена пальним і використана ще раз.

Другий випробувальний запуск ракети F9R є ще одним кроком до головної мети компанії SpaceX. Незабаром компанія планує перейти до чергового етапу випробувань, коли ракета F9R буде стартувати з опорами, розташованими в складеному стані. При досягненні ракетою заданої висоти опори і додаткові стабілізатори будуть розгорнуті в робоче положення і ракета буде намагатися здійснити м'яку посадку на стартовий майданчик.

Слід зауважити, що програма F9R є логічним продовженням програми Коник. Основною відмінністю ракети F9R від її більш раннього прототипу є те, що на ній встановлено всі дев'ять реактивних двигунів Merlin 1D, як і на "бойовий" ракеті Falcon 9.



|