Menu

Проект ISEE-3 Reboot - спроба реанімації 36-річного космічного апарату

Проект ISEE-3 Reboot - попытка реанимации 36-летнего космического аппарата


Відновлення раритетних автомобілів, човнів і літаків є досить поширеним справою, що не викликає ні в кого ні подиву, ні здивування. Але спробу реанімації стародавнього космічного дослідницького апарату можна ще віднести до розряду неординарних подій в нашому світі. Ця спроба буде виконана в рамках проекту ISEE-3 Reboot Project, який виконується досить "строкатої" командою ентузіастів з наукових установ різних країн, а його головною метою є "пожвавлення" за допомогою радіотелескопу і емулятора старих систем керування космічного апарата ISEE-3 (International Sun/Earth Explorer 3), запущеного в 1970-х роках, і виконання при його допомозі дослідження однієї з комет Сонячної системи.

Космічний апарат ISEE-3 був запущений 12 серпня 1978 року за допомогою ракети-носія Delta, що стартувала з майданчика Launch Complex 17B космодрому на мисі Канаверал, Флорида. ISEE-3 є одним з перших космічних апаратів, які були створені та запущені спільними зусиллями НАСА і Європейського космічного агентства (ЄКА). І цей апарат є першим апаратом, зайняли стаціонарну позицію в космосі в точці Лагранжа L1 системи Земля-Сонце на відстані 1.5 мільйонів кілометрів від Землі, продемонструвавши можливість вчинення подібних маневрів.

Проект ISEE-3 Reboot - попытка реанимации 36-летнего космического аппарата


Довжина космічного апарату ISEE-3 становить 1.7 метра, діаметр - 1.6 метра, а вага - 479 кілограм. Металевий корпус апарата має 16 граней, покритих сонячними батареями, сумарна потужність яких становить 173 Вата. Енергія живить 13 бортових наукових інструментів, що виконують дослідження магнітних полів, потоків космічних променів, радіовипромінювання і інструментів, призначених для вивчення Сонця.

Головним завданням місії апарату ISEE-3 було вивчення найбільш віддалених областей магнітосфери Землі, визначення складу та інших характеристик сонячного вітру в прилеглому космічному просторі. Ця місія була успішно завершена в 1982 році, після чого апарат ISEE-3 був тимчасово перейменований в International Cometary Explorer (ICE) і за цим ім'ям він здійснив політ до комети Галлея (21P/Джакобини-Циннера). Після цього апарат ISEE-3 був переведений на околосолнечную орбіту, де за допомогою його інструментів проводилося вивчення процесів викидів маси сонячної матерії в космічний простір. У травні 1997 року проект був повністю закритий і апарату ISEE-3 був переданий сигнал, дезактивуючий його обладнання.

Кістяк команди проекту ISEE-3 Reboot Project складається з фахівців проекту Lunar Orbiter Image Recovery Project (LOIRP). В команду входять фахівці Космічного коледжу (Space College), компаній Skycorp і SpaceRef. Деяку підтримку проекту надають фахівці НАСА. Зараз головною метою команди є запуск двигунів космічного апарату ISEE-3, що необхідно для зміни його орбіти в бік Землі для виконання маневру розгону до швидкості, потрібної для польоту до комети.

Проект ISEE-3 Reboot - попытка реанимации 36-летнего космического аппарата


Фахівці, що працюють з радиотелескопами в державному університеті Морхеда, Кентуккі, і в державному університеті Морхеда, Німеччина, в розпорядженні якого знаходиться радіотелескопа AMSAT-DL, вже зареєстрували сигнали несучої частоти від обох передавачів космічного апарату ISEE-3, що дозволило більш точно визначити його поточне місце розташування. Участь НАСА в проекті ISEE-3 Reboot Project невелика, він виражено тільки в тому, що вони "подарували" проектом власне бездіяльний космічний апарат, а фінансування проекту здійснюється деякими анонімними спонсорами і за допомогою програми на спеціалізованому сайті RocketHub.

Згідно з планами команди, перші сеанси зв'язку з апаратом ISEE-3 повинні бути проведені в травні цього року. До середини червня апарат вже повинен буде провести перші орбітальні маневри, які закінчаться прольотом апарату мимо місяця на висоті 50 кілометрів від її поверхні. Протягом усього цього часу фахівці проекту будуть шукати і підбирати команди управління космічним апаратом для створення програмного забезпечення, эмулирующего роботу апаратних засобів систем управління 40-річної давності. Цілком імовірно, що для цього буде потрібно ретельне відновлення і вивчення документації, що має відношення до оригінальної місії космічного апарату ISEE-3.

|