Menu

Знімок астероїдів Церера і Веста, зроблений з поверхні Марса камерою марсохода Curiosity

Снимок астероидов Церера и Веста, сделанный с поверхности Марса камерой марсохода Curiosity


В даний час ми всі вже досить добре звикли до того, що відомий марсохід Curiosity робить що-небудь в перший раз. Тим не менш, це жодним чином не применшує важливості деяких його дій, зроблених вперше. І одним з таких подій став знімок нічного марсіанського неба, зроблений камерою марсохода, на якому видно тьмяне світло від двох масивних астероїдів, астероїдів Церера (Ceres) і Весту (Vesta).

Обидва астероїда обертаються навколо Сонця, перебуваючи в поясі астероїдів сонячної системи, розташованому між орбітами Марса і Юпітера. Астероїд Веста вже був досить добре вивчений у період з 2011 по 2012 рік космічним апаратом місії НАСА Dawn, який в даний час здійснює переліт до астероїда Церера, який, в силу своїх великих розмірів був віднесений вченими-астрономами до класу карликових планет.

Марсоходу Curiosity вдалося зафіксувати на знімку обидва астероїда 20 квітня, коли на Червоній Планеті панувала марсіанська ніч. З-за того, що камери Mastcam довелося робити 12-секундну витримку, обидва астероїда як видно короткі і не дуже яскраві відрізки. Так само на знімок потрапив і Деймос (Deimos), самий маленький супутник Марса, який видно як яскрава пляма світла в нижній правій частині знімка.

"Цей знімок був зроблений в рамках експерименту, в ході якого вивчалася прозорість марсіанської атмосфери в нічний час. У тому місці, де зараз знаходиться марсохід, в цей час марсіанського року утворюються хмари з пилу і туману" - розповідає Марк Леммон (Mark Lemmon), учасник групи наукового супроводу місії марсохода Curiosity, - "Визначити прозорість атмосфери можна по знімках обох супутників Марса, які й були головними об'єктами нашої "полювання", але нам вдалося зловити і такий момент, коли на тлі одного з супутників було видно також астероїди Цереру і Весту".

Нагадаємо нашим читачам, що в даний час марсохід Curiosity знаходиться в місці на поверхні Марса під назвою "the Kimberly", в місці з цікавими для науковців геологічними особливостями. Подальші дослідження відслонень кам'янистих порід, які справить марсохід за допомогою свого бурової установки, дозволить вченим дізнатися трохи більше про геологічному минулому Червоної Планети і про особливості її геологічної будови.

|