Menu

Астрономи зареєстрували радіосигнали, що прибувають з галактики, розташованої на 4 мільярди світлових років

Астрономы зарегистрировали радиосигналы, прибывающие из галактики, удаленной на 4 миллиарда световых лет


Здійснення контакту з представниками позаземних цивілізацій, які живуть на інших планетах або в інших галактиках, є мрією багатьох людей і сюжетом безлічі науково-фантастичних творів. На жаль, наявні в розпорядженні людей, засоби комунікацій поки ще повністю виключають саму можливість таких контактів, але, тим не менш, це аніскільки не заважає вченим "слухати" глибини космосу в надії знайти сигнали неземного походження. У 2007 році радіотелескоп обсерваторії Паркса (Parkes Observatory) в Австралії несподівано почав приймати вельми незвичайні імпульси радіовипромінювання, походження яких вчені поки ще не змогли пояснити і які, перш ніж потрапити на Землю, подолали відстань у 4 мільярди світлових років.

Протягом наступних років телескопи Паркса продовжували стійкий прийом вищезазначеного радіосигналу. Однак, як це не парадоксально, цей радіотелескоп залишався єдиними на всій Земній кулі, який здійснював прийом радіосигналу. Це змусило вчених вважати, що джерелом цих сигналів є обладнання самого телескопа або це відображення радіосигналу, джерело якого знаходиться на Землі. Тим не менш, не так давно радіотелескоп обсерваторії Аресібо (Arecibo Observatory) в Пуерто-Ріко також зловив той самий радіосигнал, що є доказом його позаземного походження та що дозволило з високою точністю визначити напрямок і відстань до джерела сигналу.

Астрономы зарегистрировали радиосигналы, прибывающие из галактики, удаленной на 4 миллиарда световых лет


В обсерваторії Аресібо знаходиться радіотелескоп, що має саму велику антену на сьогоднішній день. Його основним завданням є пошук радіосигналів, що прибувають з глибин космічного простору, а зібрані дані передаються для аналізу і досліджень вченим-астрономам. З листопада місяця минулого року телескоп раптово почав реєструвати радіосигнал, який отримав номер FRB 121102, тривалість імпульсів якого становила три мілісекунди. Це та інші характеристики сигналу дозволили вченим зробити висновки про те, що сигнал FRB 121102 є тим же самим сигналом, який приймався телескопом обсерваторії Паркса з 2007 року.

Вивчаючи короткочасні імпульси радіовипромінювання, вчені обчислюють значення його параметра, званого дисперсією. Суть цього параметру полягає в тому, що коли радіохвилі, рухаючись зі швидкістю світла, стикаються з перешкодами, такими, як пил і крупніші частинки, які мають негативний електричний заряд, і уповільнюють швидкість свого поширення. Маючи дані про середніх рівнях значення дисперсії радіосигналів, вчені обчислюють приблизна відстань до джерел радіовипромінювання. І цей метод працює тільки щодо радіосигналів, які пройшли мільярди світлових років, перш ніж досягти Землі.

Ентузіастам пошуку позаземних цивілізацій не слід покладати великих сподівань стосовно виявленого сигналу. Вчені, провівши ретельний аналіз всіх його параметрів, прийшли до висновку, що його джерелом є об'єкт, що має велику щільність, швидше за все це або нейтронна зірка або незвичайна чорна діра. Тим не менше, знаючи точні параметри сигналу в цю точку неба попрямують та інші радіотелескопи, розташовані в різних куточках земної кулі, що дозволить вивчити це явище в режимі реального часу, дізнатися точне місце розташування, відстань і характер джерела радіосигналу.

|