Menu

Знімок телескопа Hubble - поперечний переріз Всесвіту

Снимок телескопа Hubble - поперечное сечение Вселенной


Наведений тут знімок групи галактик, зроблений космічним телескопом Hubble Space Telescope, являє собою виставу "поперечного перерізу Всесвіту, демонструючи об'єкти, що знаходяться на різних відстанях від Землі і утворилися в різні періоди існування Всесвіту, від об'єктів, що утворилися в перші роки існування Всесвіту, до найближчих сусідніх об'єктів, вік яких приблизно дорівнює віку Сонячної системи. Завдяки великому часу витримки, який склав 14 годин, на цьому знімку видно об'єкти, яскравість світіння яких в мільярд разів менше яскравості, яка може бути помічена неозброєним оком.

Основна частина галактик, видимих на знімку, знаходиться на відстані близько п'яти мільярдів світлових років. Але, більш ретельні дослідження цієї області неба показали, що об'єкти, візуально знаходяться недалеко один від одного, насправді поділяють відстані в мільярди світлових років. Такий ефект виникає через те, що кілька відокремлених груп галактики виходять за межі області знімка, створюючи щось на кшталт оптичної ілюзії.



Об'єкти, що знаходяться дуже далеко, спотворюються за рахунок впливу так званих гравітаційних лінз. Це явище виникає за рахунок викривлення траєкторії поширення променів світла під впливом гравітаційних сил масивних космічних об'єктів, і це явище досить широко використовується астрономами для вивчення дуже далеких об'єктів, які переховуються за більш близькими об'єктами. Одна така гравітаційна лінза, видима на знімку, має назву CLASS B1608+656. Її можна побачити, як маленьку світлу петлю, що знаходиться трохи нижче центру зображення. В цій петлі присутній спотворений світ від двох галактик на передньому плані і сфокусований світло від квазара, що знаходиться позаду галактик. Світла від цього яскравого космічного об'єкта знадобилося близько дев'яти мільярдів років для того, щоб досягти Землі, і це становить дві третини від загального віку Всесвіту.

Крім лінзи CLASS B1608+656 астрономи виявили на цьому знімку ще дві інших гравітаційних лінз. Ці лінзи створюються двома масивними галактиками, галактикою ACS J160919+6532 і галактикою ACS J160910+6532, яка розташовується значно ближче до Землі. Обидві ці лінзи знаходяться неподалік від лінзи CLASS B1608+656, а на знімку, за рахунок оптичної ілюзії, здається, ніби вони розташовуються поруч один з одним.

Для того, щоб зробити знімок всіх далеких і тьмяних об'єктів, камери космічного телескопа потрібно було зробити дуже велику витримку, тривалість якої, як уже згадувалося вище, становить 14 годин. А зображення, яке ви бачите перед собою і повний варіант якого можна побачити на сайті телескопа Hubble, отримано шляхом поєднання різних знімків, зроблених в діапазоні видимого та інфрачервоного світла.



|