Menu

До 2025 року в світі буде 820 супутникових Ultra HD каналів

Дослідницька фірма NSR прогнозує, що до 2025 року в світі буде налічуватися понад 820 телеканалів, що транслюються через супутник у форматі Ultra HD. В останньому звіті компанії - «Ultra HD через супутник, 2-е видання» - висловлюється припущення, що DTH-платформи будуть лідирувати на цьому ринку, а сама технологія допоможе не тільки збільшити показники доходів від одного абонента (ARPU), але і буде сприяти утриманню клієнтів.
У NSR прогнозують, що до 2025 року супутникове мовлення у форматі Ultra HD в тій чи іншій мірі охопи всі регіони планети, причому це будуть не тільки трансляції з DTH-платформ, але і канали, що передаються через супутник для подальшої ретрансляції в кабельних мережах і мережах IPTV. Станом на 2025 рік DTH-платформи будуть продовжувати лідирувати в цьому сегменті, пропонуючи глядачам понад 560 Ultra HD каналів в дозволах 4К і 8К. Втім, сектор кабельного телебачення і IPTV також продемонструє непогані показники: понад 260 таких каналів будуть транслюватися через супутники для прийому на головних станціях цих мереж.

«У минулі роки при впровадженні технологічних новинок, пов'язаних з телебаченням, ми зазвичай стикалися з великою кількістю труднощів, серед яких чималу частку становили непомірно високі ціни на устаткування, що дозволяло кінцевому користувачеві дивитися телевізійний контент. Коли 15 років тому ми впроваджували HD, ця проблема була основним каменем спотикання. У той же час, при запровадженні Ultra HD ми бачимо, що дане перешкода досить швидко зникає, ціни на Ultra HD телевізори неухильно знижуються, сьогодні такий апарат можна придбати всього за 1000 доларів», - зазначає автор звіту, аналітик NSR Алан Крісп.

Крім того, в NSR відзначають, що, як і у випадку з HDTV, багато супутникові оператори і провайдери DTH-платформ з самих різних куточків світу-від Північної Америки до Південної Азії, вкладають чималі кошти у створення Ultra HD-контенту і Ultra HD-сумісних сет-топ-боксів.

Автори дослідження також прогнозують істотне зростання доходів у сфері передачі Ultra HD каналів - згідно з прогнозами, оренда ємностей для передачі контенту в цьому форматі принесе супутниковим компаніям більше 370 мільйонів доларів. Крім того, що формат Ultra HD зможе стати «наступним важливим кроком в розвитку телемовлення, даний формат, за прогнозами, може стати важливою відмінною рисою серед DTH-платформ. І це твердження справедливо не тільки для розвинених країн, але і для ринків, що розвиваються, де пара-трійка Ultra HD-каналів зможе стати тією родзинкою, яка приверне до конкретного провайдера десятки, а то й сотні тисяч нових абонентів, хоча і при більш низьких показниках APRU.

В цілому, в середньостроковій перспективі Ultra HD зможе міцно зайняти свою нішу на ринку, а незабаром зможе стати мейнстрімом для більшості розвинених регіонів. Враховуючи жорстку конкуренцію на ринку телебачення в розвинених країнах, цілком очевидно, що провайдери будуть використовувати Ultra HD канали в якості своєї відмінною риси, незважаючи на показники ARPU, що в короткостроковій перспективі може і не виправдовувати витрати на цей новий тип вмісту.

|