Menu

YotaStone - новий пристрій від Yota Devices

YotaStone – новое устройство от Yota Devices
Yota Devices зареєструвала на сайті Федерального інституту промислової власності, товарний знак YotaStone. В документах, що супроводжують заяву на реєстрацію, йдеться, що YotaStone включає в себе функції портативного медіаплейєра, модему, відеокамери і електронної книги. Людина, яка бачила один із прототипів цього пристрою, розповів «Відомостям», що мова йде про медіацентрі, де зберігаються всі мультимедійні файли (кіно, фото, серіали тощо). Крім того, в гаджет вбудований WiFi-роутер, який не тільки роздає вдома інтернет, але й транслює цифрове ТБ, пояснює співрозмовник «Ведомостей». За його словами, пристрій буде володіти і іншими функціями. Наприклад, користувач YotaStone зможе встановити вдома датчики диму або відеокамери та налаштувати їх на передачу даних у медіацентр. А той, у свою чергу, буде надсилати сповіщення про будь-які події, пов'язані з цими об'єктами, на смартфон користувача. Ще один співрозмовник «Ведомостей», бачив розробку YotaStone, розповів, що девайс буде принципово відрізнятися від вже існуючих подібних пристроїв саме за рахунок різноманіття представлених функцій. Пристрій зможе керувати роботою домашньої техніки - від кондиціонера до пральної машини. Ринок зараз зацікавлений у такому реченні, оскільки подібних пристроїв поки немає ні в Росії, ні за кордоном, говорить співрозмовник «Ведомостей».

Перші прототипи YotaStone компанія представила на конгресі в Барселоні (Mobile World Congress, MWC), тоді її попередня ціна була приблизно на рівні 500 євро, розповів «Відомостям» людина, що відвідав MWC. За його словами, тоді YotaStone показували міністру зв'язку Миколі Никифорова, акціонеру Yota Devices Сергію Адоньеву, а також операторам і дистриб'юторам. Незважаючи на вдалий дизайн пристрою, всі відзначили його високу ціну, яка, на їх думку, ускладнить продажу, продовжує співрозмовник «Ведомостей».

Коли пристрій з'явиться на полицях магазинів, співрозмовники «Ведомостей» не знають.

Схожі медіаплейери вже є на російському ринку - наприклад, Apple TV. Він дозволяє слухати музику, дивитися онлайн-відео і фотографії, використовуючи телевізор. Apple TV призначається насамперед для власників пристроїв Apple і користувачів iTunes. Але використовувати цей медіаплейер можуть і власники комп'ютерів з операційною системою Windows - якщо встановлять програму iTunes. Сам по собі Apple TV - невелика чорна коробочка (розміром 23 × 98 x 98 мм і важить 270 м), оснащена 8 Гб флеш-пам'яті, 512 Мб оперативної пам'яті і процесором A5. Пристрій підключається до телевізора за допомогою кабелю HDMI, також його можна підключити до домашньої бездротової мережі WiFi. При включенні пристрою на телеекрані з'являється меню з загальними налаштуваннями і точками входу в магазин iTunes і на інші ресурси, на яких можна подивитися відео.

У Росії перспективи YotaStone туманні з-за того, що воно розраховане на преміальний сегмент, вважає аналітик Mobile Research Group Ельдар Муртазін. Взагалі, у ринку таких медіаплеєрів сумнівне майбутнє, продовжує він, - зараз в основному користуються мобільними пристроями або бездротовими колонками, каже Муртазін. Так, наприклад, спроба Google створити бездротову колонку, прив'язану до сервісу, провалилася, аналогічні продукти Sony не продаються, продукти інших компаній теж не користуються великим попитом, резюмує аналітик.

Представник Yota Devices не став коментувати цю тему.

|