Menu

Вчені довели можливість телепортації матеріальних об'єктів, "телепортировав" атоми на відстань в 3 метри

Ученые доказали возможность телепортации материальных объектов, "телепортировав" атомы на расстояние в 3 метра


У далекому, а може і не такому й далекому майбутньому, телепортація матеріальних об'єктів і навіть живих людей в стилі "Зоряного шляху" стане можливою. Доказом цього стали результати експериментів, проведених вченими з Технологічного університету Дельфта (Delft University of Technology), Нідерланди, яким вдалося телепортувати на відстань у три метри квантовий стан матеріальних частинок, атомів речовини, які виступають в ролі квантових бітів, кубітів.

"Те, що нам вдалося телепортувати на сьогоднішній день, є лише станом матеріальної частинки" - розповідає професор Рональд Хенсон (Ronald Hanson) під керівництвом якого проводилися експерименти з квантової телепортації, - "Але у фізиці не існує ніяких законів, що забороняють телепортацію матеріальних об'єктів. І кожен об'єкт, включаючи живих людей, можна розглядати як сукупність атомів, пов'язаних між собою, що мають визначені квантові та енергетичні характеристики. Тому, в майбутньому ним нічого не повинно заважати миттєво переміщатися, телепортируясь з однієї точки простору в іншу".

Основою установки, "телепортировавшей" атоми, є два кристала алмаза, охолоджені до наднизьких температур. Як телепортируемых частинок виступали вільні електрони, спіймані в пастку кристалічної гратки алмазу. Вплив світла лазера на ці електрони дозволило впорядкувати їх напрямок обертання і заплутати між собою електрони, що знаходяться в різних кристалах, рознесених на відстань у три метри. Вся послідовність вищезазначених дій перетворила обертаються електрони в пари заплутаних між собою квантових бітів, кубітів.

Ученые доказали возможность телепортации материальных объектов, "телепортировав" атомы на расстояние в 3 метра


За допомогою додаткового світла лазера вчені могли управляти і зчитувати квантовий стан пар заплутаних кубітів. І саме дивне, це те, що передача інформації через такий квантовий канал проводилася зовсім без помилок, зі 100-відсотковою достовірністю.

Дане досягнення являє собою перший реальний крок на шляху створення квантового варіанти Інтернету, який спочатку буде мережею, що зв'язує між собою швидкі квантові комп'ютери, обчислювальні потужності яких величезна кількість разів будуть перевершувати обчислювальні потужності сучасних суперкомп'ютерів.

"Головним застосуванням розробленої нами технології квантової телепортації є створення квантового Інтернету, можливості якого будуть відрізнятися від можливостей звичайного Інтернету так само, як і можливості звичайних комп'ютерів відрізняються від можливостей квантових комп'ютерів майбутнього" - розповідає професор Хенсон, - "Крім високих швидкостей передачі інформації квантовий Інтернет буде передавати інформацію від передавального вузла безпосередньо приймає вузла, що на всі 100 відсотків виключить можливість перехоплення переданої інформації".

Незабаром вчені з Нідерландів планую провести чергову серію експериментів, в ході яких будуть робитися спроби телепортації інформації між кубітами, рознесеними на велику відстань. Ці експерименти почнуться з відстані між кубітами, рівного 1300 метрів, і ця відстань може бути збільшена пізніше. А метою цих експериментів буде подальше поліпшення технологій квантової телепортації і спроба підтвердження або спростування припущення, яке стверджує, що інформація, яка передається між заплутаними кубітами, поширюється зі швидкістю світла.

|