Menu

Створено новий матеріал, багато в чому схожий на графен

Создан новый материал, во многом походящий на графен


Науковці з Ліверпульського університету створили матеріал нового типу, властивості якого багато в чому схожі з властивостями графена. А графен, в свою чергу, позиціонується як перспективний матеріал, на основі якого можна створювати транзистори та інші електронні компоненти, що володіють високою швидкодією і низьким енергоспоживанням. Структура цього нового матеріалу, що має назву TGCN (triazine-based graphitic carbon nitride), була розроблена в 1996 році, але даний випадок є першим в історії науки випадком, коли матеріал TGCN був синтезований штучним чином.

Нагадаємо нашим читачам, що графен є формою вуглецю, кристалічна решітка якого має товщину в один атом. Настільки незвичайна будова графена обумовлює безліч надзвичайних властивостей цього матеріалу, серед яких надзвичайно висока механічна міцність, теплопровідність і електрична провідність. TGCN також є одношаровим "двомірним" матеріалом, але на відміну від великобританії, у цього матеріалу є в наявності така характеристика, як ширина напівпровідникової забороненої зони, що робить TGCN більш підходящим матеріалом для виготовлення транзисторів наступного покоління.

Професор Ендрю Купер (Professor Andrew Cooper), вчений-хімік з Відділу хімії університету, розповідає: "В даний час вченим відомо не так вже й багато штучних двовимірних матеріалів на органічній основі. Виявлення нового члена цього сімейства матеріалів на цьому тлі є досить серйозним досягненням, а унікальні властивості цього матеріалу можуть забезпечити його широке застосування в самих різних областях, наприклад, в електроніці майбутніх поколінь".

Вчені зробили синтез матеріалу TGCN, взявши за основу недороге з'єднання під назвою дицианидамид. Вчені змістили це з'єднання з кристалами графитообразного вуглецево-азотного двовимірного матеріалу, який подібний графену, але містить ще й атоми азоту, і помістили суміш в кварцову трубу, де матеріал піддавався обробці температурою в 600 градусів за шкалою Цельсія протягом 62 годин. В результаті всього цього був отриманий розплав, у якому плавали пластівці TGCN, які згодом були відокремлені від решти матеріалу.

Слід зауважити, що в руки вчених потрапили лише перші зразки матеріалу TGCN, властивості якого повинні бути ретельно вивчені в найближчому часі. "Створення та аналіз нового матеріалу є лише першим етапом досліджень. Тепер нам належить виконати масу роботи, перш ніж можна буде починати говорити про використання TGCN в електронних пристроях нового покоління", - підвів підсумок професор Купер.

|