Menu

Excelis LWIR HSI - камера, здатна розгледіти вибухівку і небезпечні хімікати з захмарних висот

Excelis LWIR HSI - камера, способная разглядеть взрывчатку и опасные химикаты с заоблачных высот


Гиперспектральная зйомка багато в чому схожий на здатності зору різних супергероїв, за її допомогою можна не тільки зафіксувати зображення об'єкта, що цікавить, але і дізнатися з чого зроблений цей об'єкт. Природно, що така технологія є ідеальним засобом для виявлення витоків газу, небезпечних хімічних речовин, радіоактивних матеріалів і багато чого іншого. Компанія Excelis, що спеціалізується в галузі оборонних та інформаційних технологій, оголосила про успішні випробування нової бортової довгохвильовій інфрачервоній (long-wave infrared, LWIR) гіперспектральної (hyperspectral, HSI) камери, здатної охоплювати велику площу і виявляти ряд відомих вибухових речовин, газів та інших хімічних сполук.

Гиперспектральная зйомка є досить перспективним напрямком розвитку деяких областей військової та цивільної техніки. На жаль, в існуючих нині систем гіперспектральної зйомки є цілий ряд істотних недоліків, які значно звужують області їх застосування. Головною проблемою є те, що сенсори таких систем повинні охолоджуватися до наднизьких температур, до декількох градусів вище абсолютного нуля, що дозволяє цим сенсорам охоплювати дуже широку смугу спектра електромагнітного випромінювання.

"Ми змогли уникнути необхідності використання сверхнизкотемпературного охолодження, тим не менше, створений нами датчик здатний працювати з широкою частиною спектра" - розповідає доктор Мінда Сучен (Dr. Minda Suchan), директор Відділу ідентифікації матеріалів компанії Excelis, - "Наш новий датчик відкриває можливості для створення портативних систем LWIR HSI, які можна встановлювати на транспортних засобах та на літальних апаратах. Можливості датчика, поряд зі складною математичною обробкою в режимі реального часу, дозволяють досить точно виявляти деякі речовини, що потрібно для проведення багатьох операцій з розвідки і спостереження".

Excelis LWIR HSI - камера, способная разглядеть взрывчатку и опасные химикаты с заоблачных высот


Звичайні датчики HSI вже встановлюються на літальних апаратах, але для точного виявлення певних хімічних сполук літак повинен пройти строго над конкретною метою для того, щоб отримати гиперспектральное зображення високої якості. Нова система Excelis здатна працювати по цілі з різних кутів, її можна встановлювати на рухомій основі, як встановлюють камери на безпілотниках, і можна встановлювати в головній частині "отстреливаемого" розвідувального апарату, подібного невеликий крилатою ракеті.

Комп'ютерні системи, що забезпечують обробку даних, що надходять з датчика HSI, повинні володіти високою обчислювальною потужністю і їх можна розташовувати на пілотованих і безпілотних літальних апаратах великого і середнього класу. Використовуючи оброблені системою дані можна отримувати в режимі реального часу інформацію про склад атмосфери, про наявність у ній слідів різних газів і про склад частинок твердих матеріалів, що потрапили в атмосферу або знаходяться на поверхні. Такі можливості дозволять виявляти вибухові пристрої, навіть якщо вони розташовуються неглибоко під поверхнею землі, витоку з газопроводів і герметичних контейнерів.

Перші випробування системи LWIR HSI компанія Excelis провела, розмістивши у різних місцях поверхні полігону зразки різних хімічних речовин. Літак, який несе датчик системи, пройшов над областю випробувань і зберіг всі дані, отримані датчиком. Обробка цих даних і виявлення хімічних речовин проводилася пізніше за допомогою комп'ютерної системи, яка знаходиться на землі. А незабаром компанія Excelis планує провести чергові випробування, в ході яких дані будуть оброблятися бортовий комп'ютерною системою літака, що дозволить отримувати дані в режимі реального часу.

|