Menu

Розпочата робота по створенню високоточної системи GPS, яка не піддається злому і працює на принципах квантової механіки

Начата работа по созданию высокоточной системы GPS, не поддающейся взлому и работающей на принципах квантовой механики


Ваш смартфон майже завжди знає місце, де ви знаходитеся. Це відбувається завдяки прийому спеціальним чіпом смартфона сигналів від супутників системи глобального позиціонування GPS, що знаходяться в космосі на навколоземній орбіті. Як добре відомо власникам смартфонів та GPS-навігаторів, система працює вкрай нестабільно або не працює взагалі тоді, коли на шляху сигналів від супутників виникають різні перешкоди. Однак незабаром все може змінитися завдяки новій технології визначення місцеположення, яка за допомогою вимірювання гравітаційних сил, що діють на атоми, буде здатна працювати навіть під водою, в замкнутих приміщеннях і під землею.

В даний час британське Міністерство оборони починає програму інвестування розробки квантової технології визначення місцезнаходження. Майбутній "квантовий компас" зможе забезпечити точність, в тисячі разів перевищує точність роботи сучасних навігаційних систем, а квантова природа цієї технології зробить злом і втручання в її роботу практично неможливою справою. Учені, що працюють над розробкою системи, прогнозують, що перші дослідні зразки пристроїв позиціонування можуть бути створені в наступні три-п'ять років, і в разі успіху нова технологія буде використана в першу чергу у військовій галузі, приміром, у високоточному озброєнні нового покоління. А після цього технологія почне просуватися і в цивільному напрямку.

В основі технології квантової навігації лежить хмара з атомів, захоплене в пастці і охолоджене до температури в декілька часток градуса вище точки абсолютного нуля. При таких умовах атоми досягають певного квантового стану, в якому вони дуже чутливо реагують на найменші зміни прискорення і гравітаційних полів. Знімаючи з атомів набір різних даних і задіявши високоточну карту гравітаційного поля нашої планети, яке має неоднорідну структуру, з допомогою квантової системи можна буде дізнатися про своє поточне розташування.

Існуючі системи супутникової навігації, незважаючи на наполегливі праці вчених і інженерів, так і залишаються уразливими, що не так давно продемонстрували іранські військові, перехопивши американський безпілотник, просто підмінивши сигнали системи GPS. І в даний час ведуться інтенсивні пошуки нових принципів організації навігаційних систем, які не будуть залежати ні від супутників, ні від наземної інфраструктури. "Розроблювана нами технологія квантової навігації практично невразлива" - розповідає Боб Кокшотт (Bob Cockshott), вчений з британської Національної фізичної лабораторії, - "принаймні зараз не існує жодного способу втрутитися в роботу майбутнього квантового компаса".

|