Menu

Один з головних кандидатів викреслять зі списку пошуків темної матерії

Один из главных кандидатов вычеркнут из списка поисков темной материи


Вчені з наукового центру Helmholtz-Dresden Zentrum-Rossendorf (HZDR), Дрезден, Німеччина, провели ретельний аналіз даних, зібраних ними за допомогою датчика частинок HADES, і прийшли до висновку, що так звані "темні фотони" не є елементами загадкової темної матерії. Темні фотони або U-бозони є гіпотетичними елементарними частинками, які, як вважали вчені, є одними з головних кандидатів на звання складових частин темної матерії. Тому нові дані, отримані німецькими дослідниками і спростовують вышевысказанное припущення, можуть стати тим, що поверне процес пошуків темної матерії в "правильне" і перспективне русло.

Згідно з наявною інформацією, приблизно 70 відсотків від загальної маси Всесвіту припадає на так звану темну енергію. На частку темної матерії припадає 25 відсотків від маси Всесвіту і лише невелика частина належить до "нормальної" баріонної матерії, яку ми можемо бачити і відчувати.

Вченим відомо, що в космосі присутні скупчення темної матерії, які виробляють гравітаційні сили, які спотворюють траєкторію поширення світла від далеких галактик і інших космічних об'єктів. Однак, темна матерія не поглинає і випромінює ніякого електромагнітного випромінювання, тому виявлення і вивчення темної матерії досі не увінчалися успіхом. Тим не менш, вчені-фізики продовжують пошуки невідомих нині частинок, з яких складається темна матерія і які не вписуються в рамки існуючої Стандартної Моделі фізики елементарних частинок.

Як вже згадувалося вище, одним з перспективних кандидатів на звання частинки темної матерії, була гіпотетична частинка, звана темним фотоном або U-бозоном. Виходячи з назви, ця частка має багато рис, які роблять її подібної фотона світла. Але на відміну від фотона, ця частинка володіє масою спокою, що в свою чергу, означає, що вона може, нехай і слабо, взаємодіяти з звичайної баріонної матерією.

Темні фотони були досліджені фізиками HZDR за допомогою датчика High-Acceptance Di-Electron Spectrometer (HADES), який реєстрував "уламки" від десяти мільярдів зіткнень високоенергетичних протонів з ядрами атомів матеріалу мішені. І, якщо не вдаватися в непрохідні нетрі областей ядерної фізики і математики, можна сказати, що можливість того, що темні фотони є частинками темної матерії, повністю виключається.

У світлі отриманої німецькими фізиками інформації справа пошуків темної матерії стає ще більш цікавим. До і в даний час пошуки давали лише негативні результати, які, як відомо, також мають чималу наукову цінність. Таким чином "петля ласо" навколо темної матері стискається все сильніше і сильніше, кількість часток-кандидатів постійно зменшується і ймовірність виявлення невловимих частинок зростає з кожним невдалим досвідом.

|