Menu

Створено акустичний силовий промінь, здатний переміщати об'єкти, розмірами в декілька сантиметрів

Создан акустический силовой луч, способный перемещать объекты, размерами в несколько сантиметров


Силові промені різної природи є одним з неодмінних атрибутів наукової фантастики. З допомогою таких променів космічні кораблі можуть захоплювати різні об'єкти, переміщати їх в свої вантажні відсіки або транспортувати їх, тримаючи біля себе. За останні роки вчені вже створили силові промені, що мають оптичну та акустичну природу, але з їх допомогою можна маніпулювати лише об'єктами дуже малих розмірів, переважно наночастинками різного виду. А нещодавно група дослідників з США, Великобританії і Шотландії створила акустичний силовий промінь, який може забезпечити переміщення і маніпуляції з об'єктами, розміри яких обчислюються кількома сантиметрами.

Промінь, точніше спрямована хвиля, яка фокусується на об'єкті, повинна за рахунок своєї енергії відштовхувати цей об'єкт. Але якщо хвиля спрямовується на об'єкт під певним кутом і створюються додаткові умови для розсіювання хвилі біля поверхні об'єкта, то ця хвиля впливає на об'єкт абсолютно протилежне, притягує дію.

Создан акустический силовой луч, способный перемещать объекты, размерами в несколько сантиметров


У своїй лабораторії вчені використовували ємність, наповнену водою, на поверхні дна якої було встановлено безліч маленьких ультразвукових випромінювачів, за допомогою яких можна було отримувати акустичні коливання складної форми, що поширюються на певних напрямках. В якості об'єкта впливу була використана порожниста равнобедренная трикутна призма.

Використовуючи можливості матриці ультразвукових випромінювачів, вчені дуже точно "наводили" акустичну хвилю на певну ділянку поверхні об'єкта. Розсіювання акустичної хвилі призводило до появи зони з низьким тиском, яке притягувало об'єкт, змушуючи його переміщатися до джерела коливань.

На жаль, із-за особливостей середовища, в якому може працювати такий акустичний силовий промінь, розроблена технологія має вкрай обмежена кількість областей застосування. Хоча в деяких областях, таких, як медицина, наукові дослідження та деякі інші області, застосування акустичного силового променя може принести величезну користь.

|