Menu

Сверхадгезивное покриття Geckskin дозволить роботам переміщатися по вертикальних поверхнях з будь-якого матеріалу

Сверхадгезивное покрытие Geckskin позволит роботам перемещаться по вертикальным поверхностям из любого материала


Роботи, які у своїй руховій системі використовують принципи будови кінцівок геконів, вже існують в реальності. У свій час ми розповідали про роботу Stickybot, розроблений дослідниками з Стенфордського університету, про роботу Abigaille, розробленому в університеті Саймона Фрезера (Simon Fraser University), які можуть переміщатися по вертикальних і горизонтальних поверхонь за рахунок використання незвичайного фізичного явища. Нагадаємо нашим читачам, що гекони здатні утримуватися практично на будь-якій поверхні за допомогою так званих сил Ван-дер-Ваальса, сил взаємного притягання, що виникають між молекулами матеріалу поверхні і молекулами, що знаходяться на кінчиках волосинок, густо усеивающих підошви кінцівок гекона.

На жаль, використання сил молекулярного тяжіння вимагає суворого виконання кількох умов. По-перше, поверхні кінцівок, густо вкриті найтоншими волосками, мають міститися в ідеальній чистоті, що не становить проблеми для живих геконів, які досить багато часу приділяють гігієни кінцівок, але є досить складною проблемою для будь-якого робототехнического пристрою. І по-друге, в момент "прилипання" кінцівки до поверхні вимагається забезпечення максимально можливої площі контакту підошви кінцівки з поверхнею. Природа вирішила цю проблему, надавши пальцях гекона високу гнучкість і рухливість, чого досягти у випадку з роботами не так вже й просто.

Сверхадгезивное покрытие Geckskin позволит роботам перемещаться по вертикальным поверхностям из любого материала


Сверхадгезивное покриття Geckskin, розроблений дослідниками з університету Амхерст, штат Массачусетс, є вирішенням всіх вищеописаних проблем. В основі принципів роботи покриття Geckskin лежать ті ж принципи функціонування кінцівок геконів, але замість густого "лісу" якнайтонших волосків в покритті використані більш широкі плоскі гнучкі волокна. Завдяки цим волокнам, покриття Geckskin може забезпечити "прилипання" та утримання досить істотної ваги на поверхні практично будь-якого характеру, на склі, металі, дереві. Крім цього, покриття Geckskin ефективно працює на не дуже сильно вигнутих поверхнях.

Ще однією великою перевагою покриття Geckskin полягає в більш легкою процедурою від'єднання покриття від поверхні. Як і пальці кінцівок гекона, так і покриття Geckskin здатні утримати вантаж, сила ваги якого спрямована строго в певний бік. Але геккону, для того, щоб відчепитися від поверхні, потрібно зробити рух кінцівкою в протилежному вазі напрямку. В разі покриття Geckskin для розчеплення з поверхнею, потрібно знімання навантаження та невеликий натяг в будь-якому напрямку.

На наведеному нижче відеоролику можна побачити, як вантаж за допомогою стрічки покриття Geckskin може утримуватися на вертикальних поверхнях з різних матеріалів. Слід зауважити, що розробка покриття Geckskin була завершена зовсім недавно, а зараз дослідники з університету Амхерст почали розробку деяких практичних технологій, в яких повною мірою будуть використані унікальні властивості покриття Geckskin.



|