Menu

Кристали-хамелеони - нова технологія створення динамічного камуфляжу

Кристаллы-хамелеоны - новая технология создания динамического камуфляжа


Військова техніка, самостійно міняє свій колір на темний вночі і на брудно-зелений камуфляж в денний час, скоро може стати реальною річчю завдяки дослідженням, проведеним вченими з Мічиганського університету. Ці вчені створили колоїдний розчин з кристалів, які змінюють свій колір, якщо вони освітлюються світлом, і відновлюють свій первісний колір в разі відсутності освітлення. І якщо такі кристали включити до складу фарби, то поверхні, пофарбовані такою фарбою, знайдуть властивості динамічного камуфляжу.

Розчин-хамелеон складається з мікрочастинок латексу різного кольору, мають позитивний і негативний електричний заряд, рівномірно розподілених в рідини, подібної гасу. Тонкий шар такої рідини покриває струмопровідне підстава, виконане в даному випадку з оксиду олова-індія.

Коли вся ця структура освітлюється світлом, то починає відбуватися слабка хімічна реакція, в результаті якої в обсязі рідини з'являються потоки рухомих іонів. Рух позитивно заряджених іонів змушує негативно заряджені мікрочастинки формувати впорядковані кристалічні структури, що відображають світло певної довжини хвилі. Довжина хвилі, колір відбиваного світла, визначається інтервалами між мікрочастинками, складовими структуру, ці інтервали залежать від швидкості і кількості рухомих іонів які, в свою чергу, залежать від довжини хвилі і інтенсивності падаючого світла.



Але як тільки зовнішній світ зникає, рух іонів зупиняється і кристалічні структури розпадаються. Це призводить до того, що рідина набуває свій початковий колір. Дана процедура може бути повторена досить велику кількість разів, але, врешті-решт, позитивно заряджені частинки скупчуються в деяких областях, що призводить до суттєвого погіршення здібностей матеріалу до зміни свого кольору.

Після того, як вченим вдасться вирішити проблему збереження тривалої працездатності фарби-хамелеона, ця технологія може бути використана не тільки для виробництва активного камуфляжного покриття для військової техніки. Дослідники вважають, що її можна використовувати в більш мирних цілях, наприклад, в дисплеях E-Inc наступних поколінь, "динамічних" рекламних щитах тощо



|