Menu

HADES - програма по дослідженню життя в одному з найглибших місць на земній кулі

HADES - программа по исследованию жизни в одном из самых глубоких мест на земном шаре


На що схоже дно океану в одному з найглибших місць на всій земній кулі? Які тварини там живуть? Чим вони харчуються? Відповіді на ці та багато інших питань будуть шукати відповіді вчені, які беруть участь у дослідницькій програмі HADES (Hadal Ecosystem Studies Project), організованій американським Національним науковим фондом (National Science Foundation, NSF). В рамках цієї програми буде проведена серія занурень на дно п'ятого по глибині місця земної кулі, жолоби Кермадек (Kermadec Trench), що знаходиться на дні Тихого Океану поблизу берегів Нової Зеландії.

HADES - программа по исследованию жизни в одном из самых глубоких мест на земном шаре


Програма HADES розрахована на 40 днів, протягом яких одному з найсучасніших глибоководних автоматичних апаратів Nereus доведеться опуститися на глибину більше 10 кілометрів. Занурюючись, апарат доставить на дно жолоба 15 автономних дослідних стаціонарних комплексів, кожен з яких обладнаний камерами і іншими експериментальним обладнанням, яке буде підключено до одного з двох пунктів управління, розташованих на поверхні океану. У складі обладнання стаціонарних точок спостереження знаходяться нові унікальні прилади, так звані респирометры, за допомогою яких можна буде вивчити метаболічні процеси, що протікають в живих організмах в умовах вкрай низьких температур і при дуже високому тиску.

До речі, про температурі і тиску, жолобі Кермадек є одним з найхолодніших місць на Землі, причиною цього є глибоководні течії, які переносять холодні антарктичні води ближче до екватора. А тиск на глибині 10 кілометрів становить 1055 кілограм на квадратний сантиметр, що в тисячу разів більше тиску повітря на поверхні.

HADES - программа по исследованию жизни в одном из самых глубоких мест на земном шаре


Як вже можна зрозуміти з усього вищесказаного, головним завданням програми HADES є систематизоване вивчення всіляких глибоководних форм життя, процесів метаболізму в їх організмах і визначення їх харчового ланцюжка. Паралельно з цим будуть виконуватися й інші дослідження, які проллють світло на процеси, що відбуваються в найменш вивчених куточках земної кулі.

"Завдяки цьому захоплюючому проекту ми проллємо світло на багато таємниць, які зберігають найглибші місця земної кулі" - розповідає Тім Шэнк (Tim Shank), вчений в галузі морської біології, - "Зараз ми знаємо про цих місцях океану набагато менше, ніж ми знаємо про поверхні Місяця. І, лише завдяки сучасним технологіям, у нас з'являються можливості не тільки заглянути туди не тільки "краєчком ока", але і провести масштабну програму наукових досліджень, яка, я аніскільки не сумніваюся, принесе нам масу захоплюючих результатів".





|