Menu

Зафіксований результат самого тривалого в історії наукового експерименту

Зафиксирован результат самого продолжительного в истории научного эксперимента


Свого часу ми вже розповідали про експеримент під назвою Pitch Drop Experiment, який був початий Томасом Парнеллом (Thomas Parnell), професором фізики з університету Квінсленда в Австралії в 1927 році, і який є самим тривалим експериментом в історії науки. За час проведення цього експерименту в чашку, встановлену під воронкою, наповненої смолою, впало всього дев'ять крапель смоли. І у всіх випадках моменти падіння крапель були пропущені в силу тих чи інших причин. Але нещодавно, завдяки трансляції трьох потоків "живого" відео і 25 тисяч спостерігачів з усіх куточків земної кулі, момент падіння чергової краплі смоли в чашку був засвідчений у всіх деталях.

Самим прикрим моментом в історії експерименту Pitch Drop є момент у 2000-му році, коли падіння краплі було пропущено через незапланованого відключення електрики, живлячої веб-камери, стежать за ходом експерименту. Але на цей раз все пройшло досить вдало, ніяких неприємностей та несподіванок не сталося і в даний час ведуться роботи з визначення точного часу, коли крапля торкнулася дна мензурки. Точніше, не самого дна, а поверхні 8-й краплі, що впала в 2000-му році, яка протягом останніх 14 років перекидалася набік.

Нагадаємо нашим читачам, що експеримент, що проводиться в університеті Квінсленда, є не єдиним таким експериментом. Аналог "крапельної" установки знаходиться в Трініті-Коледж Дубліна (Trinity College Dublin), за допомогою якої вже був зафіксований момент падіння краплі смоли після 69-річного періоду очікування. Отримані експериментальним шляхом дані дозволили з'ясувати, що показник в'язкості смоли в 230 мільярдів разів перевищує в'язкість води.

В установці університету Квінсленда впала в чашку крапля все ще залишається пов'язаної зі смолою, яка знаходиться у верхній воронці, а сам експеримент буде тривати і далі, так що ще через 14 років можна буде очікувати падіння черговий "ювілейної" 10-й краплі.



|