Menu

Італійський чотириногий робот HyQ твердо стає на ноги.

Итальянский четвероногий робот HyQ твердо становится на ноги.


Минулого тижня дослідники з Італійського технологічного інституту (Italian Institute of Technology, IIT) вперше провели випробування свого чотириногого робота HyQ за межами лабораторного стенду. Розробляючи нового робота італійські дослідники переслідують мету створення рухається автоматичної платформи, здатної пересуватися на великій швидкості по складній місцевості і долати перешкоди без падінь. Поки робот виглядає як дивна істота без голови, хоча роботи по створенню його голови, набиту всілякими датчиками, вже ведуться. На відміну від інших відомих представників роботів подібного типу, роботів BigDog і AlphaDog компанії Boston Dynamics, новий робот HyQ незабаром буде мати одна важлива перевага, у нього руки-маніпулятори, за допомогою яких він буде здатний виконувати різні дії.

Робот HyQ, розроблений і створений командою Відділу робототехніки IIT, є роботом з гідравлічною руховою системою. Під час попередніх випробувань робот продемонстрував можливість пересуватися, хоч і в одній манері, по рухомій доріжці зі швидкість 1.7 метра в секунду. Під час останніх випробувань, що проходили в залі, довжиною 20 метрів, робот HyQ пересувався зі швидкістю 2 метри в секунду, при цьому його "хода" досить точно наслідувала руху тварин. Природно, під час першого і другого випробування робот тягав за собою джгут кабелів, за яким у його системи подавалися сигнали управління, електрична та гідравлічна енергія.

Система управління роботом HyQ використовує дані від інерційного датчика положення, що працює на частоті 1 кілогерц. Приблизно на такій же частоті працює система управління сервоприводами, що дозволяє отримати моментальну реакцію робота на зіткнення з перешкодою. Завдяки цьому робот може коригувати свої кроки і уникати падіння.

Итальянский четвероногий робот HyQ твердо становится на ноги.


Дослідники погоджуються, що їм належить ще чимало роботи, перш ніж робот HyQ знайде функціональність і характеристики роботів BigDog і AlphaDog, які можуть самостійно підніматися після падінь, пересуватися по крижаній поверхні і зберігати рівновагу навіть після отримання бічного удару. "Ми ще не пробували бити нашого робота" - розповідає Джонас Бучли (Jonas Buchli), керівник групи проекту HyQ. - "Але наш робот скоро буде пересуватися майже як тварина, набагато краще, ніж це робить BigDog".

В даний час розробляється бортова гідравлічна система, завдяки якій робот HyQ зможе повністю позбутися від прив'язі. У числі інших удосконалень буде оснащення робота системою лазерного сканування Velodyne LIDAR, яка допоможе йому орієнтуватися в просторі. І найголовніше, в найближчому часі робот HyQ отримає пару рук-маніпуляторів, які перетворять його в отакого автоматичного кентавра. Використовуючи ці маніпулятори робот зможе не тільки виконувати різні дії, маніпулятори будуть використовуватися і під час руху для поліпшення балансу і в якості додаткових точок опори під час подолання перешкод.

Дослідники, що працюють в рамках проекту HyQ, будуть час від часу публікувати в засобах масової інформації роботи щодо розробки нового робота. Але, на жаль, деякі апаратні і програмні частини цього робота ніколи не стануть загальнодоступними.



|