Menu

Робот RHex навчився стрибати і здійснювати інші акробатичні трюки

Робот RHex научился прыгать и совершать другие акробатические трюки


Велика частина тварин, що живуть на Земній кулі, вміє стрибати. Деякі тварини здійснюють стрибки досить рідко, а для інших - стрибки є основним методом пересування. Але в будь-якому випадку стрибки значно розширюють варіативність дій тварин, дозволяючи їм вижити в суворих умовах навколишнього середовища. Подібним чином йде справа і в робототехніці, є безліч роботів, які можуть ходити і швидко бігати, інші роботи можуть підстрибувати, але ось роботів, здатних ефективно комбінувати два способи пересування, перемикаючись між ними в міру необхідності, існує не так вже й багато.

Дослідники з Пенсильванського університету представили на Міжнародній конференції IEEE 2013 року з питань робототехніки та автоматизації (2013 IEEE International Conference on Robotics and Automation, ICRA) свого робота RHex, який, завдяки модернізації програмного і апаратного забезпечення, отримав можливість здійснювати стрибки і виконувати нескладні елементи акробатичних трюків. І результат, можна сказати, вийшов досить кумедним.

Можливість стрибати є досить корисною можливістю для роботів, наприклад, робот Sand Flea відомої робототехнічної компанії Boston Dynamics використовує стрибки для подолання перешкод. Оновлений робот RHex може користуватися можливістю стрибати в більш широких межах, він в змозі подолати складні ділянки навколишнього середовища, використовуючи серії стрибків. І, якщо надається така можливість, він швидко переключається від пересування стрибками до пересуванню звичайним бігом. Крім цього, робот, використовуючи ті ж самі стрибкові рухи, повертає себе в нормальний стан, якщо йому не пощастило приземлятися догори ногами.

Слід зазначити, що дослідники з Пенсильванського університету взяли не самого маленького робота RHex. Вони використовували модель X-RHex Light, XRL, яка важить 6.7 кілограм, а довжина його корпуса становить 51 сантиметр. У робота є шість кінцівок, вигнутих дугою, діаметром 17.5 сантиметрів, каждуя з яких незалежно приводить в рух безколекторний електродвигун Maxon 50-W.

Завдяки своїй руховій системі робот XRL може здійснювати вертикальний стрибок з місця на висоту 30 метрів, що в два рази вище висоти самого робота, здійснювати подвійний стрибок на висоту 60 сантиметрів, заплигувати на виступ, висотою 30 сантиметрів і встрибувати, "підтягуючи", на перешкоди висотою до 73 сантиметрів.

В даний час дослідники експериментують "з більш широким рядом нових рухів і динамічних переходів, які дозволять значно розширити функції кінцівок робота". Найближчим часом дослідники планують оснастити робота кінцівками, виготовленими з пружинисті матеріалу, з допомогою яких під час стрибків робот зможе використовувати деяку кількість додаткової енергії. Після проведення додаткових доопрацювань і модернізацій робот RHex придбає багато нових можливостей і засобів пересування, на які, безумовно, буде дуже цікаво поглянути.



|