Menu

Robojelly - робот-медуза, що приводиться в дію воднем.

Robojelly - робот-медуза, приводимый в действие водородом.


Robojelly, новий робот у вигляді медузи, про який піде мова нижче, приводиться в дію воднем і киснем. Завдяки тому, що цей робот призначений виключно для руху у воді він має невичерпне джерело енергії і теоретично може пересуватися нескінченно. Призначенням робота Robojelly є участь в операціях з пошуку, рятування потерпілих під час морських катастроф та проведення скритних розвідувальних місій в морських глибинах для військових.

Дослідники з Техаського університету в Далласі, Політехнічного інституту і університету штату Вірджинія та інших наукових установ давно вивчали механізм руху медуз, які, як виявляється, можуть пересуватися кількома різними способами. Але більшість медуз пересувається звичайним способом, який відомий кожній людині. М'язи в куполообразном тілі медузи скорочуються, купол згортається подібно до парасольки і реактивна струмінь води виштовхує тіло медузи вперед. Після цього купол медузи повільно розгортається коли м'язи медузи розслабляються і цикл руху знову повторюється.

Robojelly - робот-медуза, приводимый в действие водородом.


Створення м'якого робота, який може використовувати такий механізм руху, який використовують медузи, вимагає застосування спеціальних матеріалів. Адже тверді скелетообразные конструкції не можуть повністю копіювати плавні і витончені рухи безхребетних істот. Тому Йонас Тэдесс (Yonas Tadesse) і його колеги з Техаського університету використовували сплав титану і нікелю, що "пам'ятає" свою первісну форму і може повернутися до неї після деформації.

Поверхня восьми пластин з титано-нікелевого сплаву покрита шаром каталізатора дуже складного складу. Варто згадати, що до складу каталізатора входять вуглецеві нанотрубки і платинові наночастинки. Кисень і водень, в невеликих кількостях розчинені у воді, реагують на платиновому каталізаторі, виділяючи при цьому значну кількість тепла. Вуглецеві нанотрубки служать в якості теплопроводу, що передає тепло до обсягу титано-нікелевого сплаву. Пластини зі сплаву, нерівномірно нагріваючись, деформуються і згинаються, що є еквівалентом скорочення м'язів медузи. Після охолодження пластини повільно повертаються до початкової формі і цикл повторюється.

Використання такого незвичайного рішення означає, що робот Robojelly отримує енергію для руху прямо з води, не вимагаючи наявності зовнішнього джерела енергії або паливного двигуна. Поки ще Robojelly плаває на прив'язі у великому акваріумі, а дослідники говорять, що їм буде потрібно ще якийсь час, перш ніж робот зможе самостійно відправитися в глибини відкритих водойм.



|