Menu

Відео: Погляньте на світ очима робота.

Видео: Взгляните на мир глазами робота.


Беручи до уваги вельми бурхливий розвиток галузі робототехніки деякі проектувальники замислюються над тим, що нові будівлі, меблі і навіть одяг людей повинні будуватися і здійснюватися таким чином, що б вони могли "радувати око" не тільки людей, але і роботів так само. До таких людей ставитися лондонський архітектор і проектувальник Метт Джонс (Matt Jones). Звичайно, він не пропонує проектувати меблі та будівлі виключно в строгому стилі типу хай-тек. Джонс вважає, що для збільшення безпеки, як людей, так і роботів, на перший час буде досить нанести знаки і покажчики спеціальними чорнилами, видимими в ультрафіолетовому діапазоні спеціалізованим системам комп'ютерного бачення.

В даний час деякі люди намагаються впровадити автоматизованих помічників практично в усі аспекти людського життя. У зв'язку з цим варто зазначити, що програмне забезпечення систем управління роботів не встигає за розробками механічних складових і ще далеко від досконалості. Більшість сучасних роботів ще не в змозі вільно пересуватися, орієнтуватися і маніпулювати різними об'єктами. Тому люди повинні трохи допомогти своїм механічним помічникам, забезпечивши мітками і покажчиками шляху пересування роботів, об'єкти і предмети, з якими доводиться мати справу роботам.

Такий підхід, на думку Джонса, дозволить розпочати масове впровадження роботів вже прямо зараз, не чекаючи того часу, коли роботи стануть настільки досконалі, що б вільно пересуватися і взаємодіяти з навколишнім світом подібно людям. "Замість того, що б займатися складним, тривалим програмуванням комп'ютерів і роботів, чи не простіше, використовуючи маркери, коди і технології RFID, зробити наш світ більш "читання" для роботів?"

Ґрунтуючись на ідеї Джонса, його колега Тімо Арнол (Timo Arnall) використовуючи дані з різних джерел, у якості яких виступали системи спостереження, охоронні системи та інші системи, що мають комп'ютерне зір, створив відеофільм. На думку автора цей фільм повністю відображає те, як роботи бачать і сприймають звичний нам навколишній світ.



|