Menu

Raptor - один з найшвидших роботів, прототипом якого став велоцираптор

Raptor - один из самых быстрых роботов, прототипом которого стал велоцираптор


Дослідники, що працюють в області робототехніки, вже давно розробляють роботів, здатних пересуватися з високою швидкістю. Яскравим прикладом цього є ціле сімейство роботів, рухові системи яких скопійовані з будови тіла гепарда. Але дослідники з корейського Інституту науки і передових технологій (Korea Advanced Institute of Science and Technology, KAIST), створюючи свого быстробегущего робота, відхилилися від загальної тенденції і взяли за основу будову рухового апарату невеликого, але надзвичайно швидкого динозавра - велоцираптора.

Створений корейцями робот отримав ім'я Raptor, у нього є дві рухомі кінцівки, ноги, і пристрій, що імітує хвіст динозавра. І в ході бігових випробувань робот Raptor зумів розігнатися на спеціальній біговій доріжці до швидкості 46 кілометрів на годину, а в деякі не дуже тривалі моменти часу його швидкість становила 48 кілометрів на годину. Така швидкість робить робота Raptor швидше найшвидшого людини на земній кулі, Олімпійського чемпіона Усейн Болта (Усейн Болт), який у 2009 році встановив світовий рекорд швидкості у забігу на дистанцію в 100 метрів, склав 44.74 кілометра в годину.

Швидкісні якості робота Raptor ставлять його в один ряд з роботом-гепардом компанії Boston Dynamics, який розвинув швидкість 47 кілометрів на годину на біговій доріжці два роки тому. Робот Raptor схожий з роботом-гепардом Boston Dynamics ще тим, що вони обидва здатні бігати, тільки будучи забезпеченими спеціальної привязью, через яку роботу подається необхідна енергія, яка служить для обмеження і стабілізації конструкції робота під час руху.

Raptor - один из самых быстрых роботов, прототипом которого стал велоцираптор


Незважаючи на деяку схожість, обидва робота вельми різні по конструкції. Гепард - це досить велике і складне чотириноге механічний пристрій, що приводиться в рух гідравлічною системою і приводами. На відміну від цього Raptor являє собою компактний механізм, вагою близько 3 кілограмів, всі частини якої виготовлені з легкого композитного матеріалу.

Ще однією різницею між роботом-гепардом і роботом Raptor є наявність у останнього подібності хвоста динозавра, який служить для збільшення стабільності бігу робота по прямій і при подоланні перешкод. Використання механічного хвоста є далеко не новим в робототехніці, дослідники вже давно оцінили і використовували переваги, що надаються роботу наявністю керованого рухомого противаги.

Як вже згадувалося вище, конструкція робота Raptor гранично проста, його приводить в рух два двигуна, по одному на кожну кінцівку. Керує цим всім найпростіший контролер, програма якого формує образ бігових рухів робота, трохи змінюючи вид бігу і швидкість пересування.

На закінчення хочеться відзначити, що робот Raptor є яскравим прикладом того, що чудових швидкісних показників робота можна домогтися не тільки шляхом ускладнення його конструкції і алгоритмів управління, а шляхом використання досить простої конструкції, яка шліфувалася природою протягом досить довгого часу. А в даний час дослідники KAIST займаються вдосконаленням конструкції робота Raptor, що на їх думку, повинно дозволити йому бігати з ще більшою швидкістю, зберігаючи при цьому високий рівень контролю та стабільності переміщень.



|