Menu

Спеціалізований екзоскелет полегшить роботу пожежникам, забезпечуючи їх надлюдською силою і витривалістю

Специализированный экзоскелет облегчит работу пожарным, снабжая их сверхчеловеческой силой и выносливостью


Середня вага обмундирування пожежного становить близько 25 кілограм і, залежно від ситуації, пожежникам доводиться тягати на собі інструменти та обладнання, вага яких може досягати до 70 кілограм. А тепер уявіть, що людині, обтяженому таким вантажем, потрібно піднятися на кілька десятків сходових прольотів і потім діяти в умовах, що представляють собою чималу небезпеку для його життя та життя оточуючих людей. Допомогти пожежникам у таких ситуаціях може використання спеціалізованих екзоскелетів, подібних экзоскелетам, які розробляються для військових і астронавтів. І свій варіант екзоскелетів для пожежних AFA (Advanced Firefighting Apparatus) представив Кен Чен (Ken Chen), майбутній консруктор-дизайнер з Мельбурна, Австралія.

В основу принципу дії екзоскелету AFA покладені принципи, які використовуються для створення інших екзоскелетів промислового та військового призначення. Механіка та електроніка екзоскелету дозволяє збільшити у багато разів силу людини, що дозволяє йому нести на собі досить великий вантаж, зберігаючи високу швидкість пересування і не перешкоджаючи свободі рухів. В даний час існує лише проект екзоскелету AFA, але Кен Чен не виключає можливості створення робочого дослідного зразка в тому випадку, якщо знайдуться люди, зацікавлені у подальшому розвитку проекту.

Специализированный экзоскелет облегчит работу пожарным, снабжая их сверхчеловеческой силой и выносливостью


З урахуванням особливостей наявної конструкції екзоскелету AFA його власна вага складає близько 25 кілограм, а його використання дозволить пожежного переносити вантаж близько 90 кілограм. Всі механізми і приводи екзоскелету AFA отримують енергію від літій-полімерних акумуляторних батарей, одного заряду яких достатньо на дві години безперервної роботи. Конструкція екзоскелету розрахована таким чином, що він може одягатися поверх стандартного костюма пожежного і в ній передбачений спеціальний запобіжний механізм, який у разі виникнення надзвичайної ситуації або несправності обладнання екзоскелету дозволить пожежного позбутися екзоскелету одним простим рухом.

Кен Чен повідав в інтерв'ю видавництву Discovery News, що на створення екзоскелету AFA його надихнули трагічні події 2010 року, коли в пожежі, що виникла в багатоповерховому будинку в Шанхаї, загинуло 58 осіб. Крім цього, згідно з інформацією, зібраною Кен Ченом з різних джерел, в даний час ще не існує ніяких інших проектів, пов'язаних з розробкою екзоскелетів для пожежників.

Специализированный экзоскелет облегчит работу пожарным, снабжая их сверхчеловеческой силой и выносливостью


"Провівши дослідження, я з'ясував, що в сучасних висотних будівлях можуть перебувати тисячі людей, до яких пожежники просто не можуть дістатися, використовуючи пожежні драбини та інші засоби. Шанси на отримання допомоги і порятунок у таких людей близькі до нуля", - розповідає Чен, - "Єдиним реальним способом дістатися до людей в палаючому будинку є використання звичайних внутрішніх сходів. Існуючі нині технології і технології найближчого майбутнього зможуть допомогти пожежникам подолати обмеження, що накладаються можливостями людського організму, що дозволить врятувати безліч життів у різних надзвичайних ситуаціях".

|