Menu

Створена перша в світі кімната, інтер'єр якої виготовлений за допомогою технології тривимірної друку

Создана первая в мире комната, интерьер которой изготовлен с помощью технологий трехмерной печати



Технології тривимірної друку починають проникати все глибше і глибше практично у всі галузі сучасного виробництва, науки і медицини. За допомогою тривимірних принтерів виготовляються макети, деталі і вузли різних механізмів, у тому числі і реактивних двигунів, виготовляють штучні органи, і з їх допомогою планується зведення будівель і приміщень баз, розташованих на інших планетах. Але до останнього часу ще ніхто не намагався використовувати технології тривимірної друку в архітектурі та мистецтві. Першими в цій справі виступили дизайнери Майкл Хансмейер (Michael Hansmeyer) і Бенджамін Дилленберджер (Бенджамін Дилленберджер), які за допомогою тривимірного принтера створили інтер'єр кімнати у стилі бароко. Їх ретельно спроектована інсталяція, що містить мільйони дрібних деталей і поверхонь, виконаних з високою точністю, важить близько 11 тонн, має розміри 3.35 метра у висоту і 15.85 метра в ширину.

Создана первая в мире комната, интерьер которой изготовлен с помощью технологий трехмерной печати



Друкована "кімната" Дилленберджера і Хансмейера за виглядом дуже схожа на оформлення гротескного храму або фрагмента архітектури XVII століття. Всі складові частини композиції друкувалися протягом місяця по частинах, а остаточна її збірка була здійснена протягом одного дня. Після виготовлення частин композиції вони полірувалися і підганялися один до одного настільки ретельно, що з'єднувальні шви можна розглянути лише сильно придивляючись до деталей.

Вся кімната, з усім її безліччю найдрібніших деталей, була розроблена в напівавтоматичному режимі з допомогою спеціальної програми, автором алгоритму якої є Майкл Хансмейер, що вклав у цей алгоритм деталізацію архітектурних творінь періоду розквіту стилю бароко. Спочатку алгоритм розробив загальну структуру кімнати, а потім провів деталізацію всіх її елементів аж до мікроскопічних структур, які були покликані приховати з'єднувальні шви.

Создана первая в мире комната, интерьер которой изготовлен с помощью технологий трехмерной печати



На відміну від традиційних технологій друку, в яких в якості матеріалу використовуються певні види пластику, кімната була "надрукована" з допомогою дрібного піску, змішаного зі зв'язуючим матеріалом. Залежно від використовуваних компонентів складу, який варіювався при необхідності, результуючий матеріал зовні і по структурі практично не відрізняється від каменя-пісковика, мармуру або гіпсу. Незважаючи на те, що всі елементи кімнати були виготовлені за допомогою технологій тривимірної друку, всі тонкощі поверхонь і найдрібніші деталі за формою точно відповідають технологіям ручної обробки каменю використовувались ремісниками в минулому.

Слід зауважити, що "друкована" кімната Хансмейера і Дилленберджера є наочною демонстрацією того, як сучасні технології можуть спростити створення неймовірно складних і красивих речей. Хочеться сподіватися, що все це є лише першим кроком, який зумовить появу великої кількості дивовижних декоративних архітектурних проектів у всьому світі.

|