Menu

Спеціально дресировані щури надходять на службу в поліцію Нідерландів

Специально дрессированные крысы поступают на службу в полицию Нидерландов


У Роттердамі, другому за величиною місті Нідерландів, щури більше не будуть вважатися виключно шкідниками, які завдають шкоди в метрополітені та в сховищах продовольчих товарів. Кілька спеціально навчених і дресированих щурів вже практично "надійшли" на службу в місцеву поліцію, де вони будуть займатися вынюхиванием слідів злочинів в прямому сенсі цього слова.

Фахівці, залучені голландською поліцією, навчили тварин ідентифікувати певні запахи. В принципі, такими ж можливостями володіють і навчені службові собаки, але у щурів, порівняно з собаками, є ряд безсумнівних переваг, правда, недоліків теж. Згідно з розповіддю Монік Амерслаг (Monique Hamerslag), що очолює цей проект, - "Щури дуже здібні учні, їм потрібно всього 10-15 днів, щоб навчитися розпізнавати певний запах".

За рахунок високої навченості, загальна вартість навчання щури не перевищує суми в 20 євро, в той час, як навчання службового собаки тягне на кілька тисяч євро. Щури набагато менше за розмірами, їх простіше утримувати, годувати і їх не треба вигулювати по кілька разів в день. Незважаючи на те, що щури мають хорошу здатність до розпізнавання різних запахів, вони ніколи не зможуть повністю замінити службових собак. Відомо, що щури є надзвичайно розумними та обережними тваринами, які всіма силами намагаються уникнути виникнення небезпечних для них ситуацій. Тому їх практично неможливо змусити щура провести самостійне обстеження приміщення, як це роблять собаки. Замість цього поліцейські приносять предмети, наприклад, одяг, на яких містяться сліди злочину, до клітин з щурами на аналіз.

В даний час в поліції Роттердама "служить" невеликий загін щурів-детективів. Ці пацюки, Деррік, Томсон, Томпсон, Магнум і Пуаро, отримали свої імена на честь детективів - героїв художніх творів, навчалися детективному справі протягом двох років. Найвищий результат показує пацюк імені Деррік, точність визначення нею різних запахів становить 98.8 відсотка, що значно перевищує точність використовується поліцією аналітичного обладнання.

На жаль, "свідчення" щурів, нехай і спеціально навчених, абсолютно не котируються в суді в якості доказів. Але поки від них цього і не вимагається, основним завданням, що вирішуються за допомогою цих тварин, є участь у проведенні швидкого попереднього дізнання. Приміром, поліцією затримані декілька підозрюваних у злочині, пов'язаному із застосуванням вогнепальної зброї. Аналіз, що дозволяє виявити сліди згоряння пороху на одязі, займає близько двох годин, і в разі наявності кількох підозрюваних може розтягнутися на досить тривалий час. Щури, пронюхавши одяг підозрюваних, можуть моментально вказати на наявність слідів згорілого пороху, а для юридичної вірогідності пізніше буде проведено ретельний аналіз з допомогою традиційних методів. Це дозволить голландської поліції, яка вельми обмежена в часі затримання людини без пред'явлення звинувачення, майже відразу виявити учасника злочину і своєчасно підготувати дані для винесення постанови про затримання.

Поки ще загін поліцейських щурів не брав участі ні в яких поліцейських розслідуваннях. В даний час проводяться заключні етапи процесу їх навчання, а до реальної роботи вони будуть допущені вже на початку наступного року.

|