Menu

Динозавр, що "літає" в аеродинамічній трубі, дозволив розкрити одну із загадок еволюції

Динозавр, "летающий" в аэродинамической трубе, позволил раскрыть одну из загадок эволюции


Те, що ви бачите на першому знімку - це микрораптор (Microraptor), найменший відомий літаючий динозавр, який жив близько 130 мільйонів років тому на території сучасного Китаю. Дослідження скам'янілих останків показують, що у мікрораптора були покриті пір'ям всі його кінцівки, включаючи і хвіст. І, на думку деяких вчених, така незвичайна будова тіла давало цього літаючого хижакові, завдовжки близько метра, досить високу маневреність та інші унікальні можливості під час польоту, що дозволяло йому успішно виживати в агресивному і ворожому оточенні доісторичного світу.

Динозавр, "летающий" в аэродинамической трубе, позволил раскрыть одну из загадок эволюции


Для більш точного з'ясування можливостей в польоті, які давало микрораптору унікальна будова його тіла, група вчених з університету Саутгемптона (University of Southampton) у Великобританії розрахувала і виготовила з допомогою технологій тривимірної друку анатомічно точну модель тіла мікрораптора. Помістивши модель всередину аеродинамічної труби і зробивши всебічні випробування, вчені отримали масу даних про стабільності, маневреності та інших характеристиках польоту цього доісторичної істоти.

Зібрані дані стали джерелом дивного відкриття. Маленький динозавр був досить стійким в польоті, він міг перелітати на досить значні відстані за рахунок того, що його крила виробляли достатньо велику піднімальну силу. Але для маневреності мікрораптора наявність "додаткових" крил не дало ніякого позитивного ефекту, при змінах форм, кутів згину крил і їх розташування відносно один одного аеродинамічні характеристики моделі практично не змінювалися. Крім цього, вчені визначили, що микрораптор не міг самостійно злетіти з плоскої поверхні, для зльоту йому потрібно було піднятися на який-небудь виступ або забратися на дерево.

Динозавр, "летающий" в аэродинамической трубе, позволил раскрыть одну из загадок эволюции


Всі ці факти, виявлені вченими під час випробувань моделі мікрораптора в аеродинамічній трубі, показали, що четырехкрылая аеродинамічна форма виявилася однією з ранніх тупикових гілок еволюції літаючих істот, не дає ніяких явних переваг перед літаючими живими істотами, що мають по два крила.



|