Menu

Ishin-Den-Shin - технологія від Disney Research, що дозволяє передати звук через дотик

Ishin-Den-Shin - технология от Disney Research, позволяющая передать звук через касание


Коли людині потрібно повідомити що-небудь іншій людині, залишивши це в таємниці від інших людей, зазвичай людина нахиляється до вуха співрозмовника і пошепки вимовляє необхідні слова. Але тепер у цьому не буде необхідності завдяки технології, розробленої фахівцями компанії Disney Research, яка деяким людям може здатися чимось схоже на чаклунство. Ця технологія, що отримала назву Ishin-Den-Shin, дозволяє записати і передати співрозмовнику звукове повідомлення, доторкнувшись своїм пальцем до його вуха. Палець і вухо двох осіб формують щось на зразок динаміка, коливання якого дозволяють людині почути звукове повідомлення.

Ishin-Den-Shin - технология от Disney Research, позволяющая передать звук через касание


Хитромудре назва Ishin-Den-Shin має японське походження й у перекладі означає "мовчазне розуміння". Звуки повідомлення, що сприймаються звичайним мікрофоном, оцифровуються і записуються в пам'ять пристрою. При відтворенні збережені дані перетворюються в нечутний змінний електричний сигнал високої напруги, але малого струму, що робить його абсолютно безпечним для людини. Єдиним способом почути це повідомлення є дотик пальцем однієї людини до вуха іншої людини, нервові закінчення якого сприймають і електричні сигнали. Потужності виробляється електричного сигналу достатньо для його проходження через тіла кількох людей, і в своїх експериментах дослідникам вдавалося передавати повідомлення через чотирьох чоловік відразу.

Ishin-Den-Shin - технология от Disney Research, позволяющая передать звук через касание


Технологія передачі звукових повідомлень Ishin-Den-Shin, завдяки своїй незвичності і унікальності, отримала заохочувальний приз на фестивалі Ars Electronica Festival, який проходив у Лінці, Австрія. Тільки незрозуміло, для чого саме представники компанії Disney Research, компанії, на рахунку якої і так значиться досить чимала кількість з першого погляду непотрібних винаходів, не знайшли практичного застосування, збираються використовувати цей винахід. Самі ж вони повідомляють наступне - "наша технологія є демонстрацією того, що тіло людини може стати радіомовної середовищем, здатної забезпечити новий рівень комунікацій при близькому безпосередньому фізичному контакті. І ми сподіваємося, що в майбутньому наша технологія може бути використана і перетвориться в щось, що приносить людям користь і радість".

Слід зауважити, що технологія Ishin-Den-Shin є не першою спробою перетворити тіло людини на середовище передачі звукової інформації. Близько року тому японська телекомунікаційна компанія NTT DoCoMo представила пристрій під назвою FingerWhisper, яке являє собою мобільний телефон у вигляді годинника. Пристрій перетворює звуки розмови коливання, які поширюються по кістках рук людини, досягаючи кінчиків його пальців. І для того, щоб почути звук, що передається телефоном FingerWhisper, людині потрібно всього лише притиснути палець до свого вуха.



|