Menu

Машини-монстри: Goliath - 4000-тонний підйомний кран з лазерним зором і мізками робота

Машины-монстры: Goliath - 4000-тонный подъемный кран с лазерным зрением и мозгами робота


Сучасний флот, що складається із самих великих суден у світі, таких, як Emma Maersk і Marco Polo, вже не може впоратися з усе зростаючим обсягом світових вантажоперевезень. Для вирішення цієї проблеми суднобудівні компанії будують і будують нові гігантські танкери серії LNG, гігантські судна-контейнеровози і просто великі вантажні судна. Одним із місць на земній кулі, де проводиться будівництво найбільших морських суден, є китайська верф Dalian, де працює один із найбільших підйомних кранів у світі, 4000-тонний кран Goliath, з лазерним "зором" і має "мізки" робота, що дають йому деякий інтелект і самостійність.

Ширина між опорами крана Goliath, важить 4 тисяч тонн, що становить майже 200 метрів, а його поперечна балка піднімається на висоту в 97.5 метрів, таким чином, на робочому полі цього крана може розміститися не самий маленький стадіон разом зі своїми трибунами. На поперечній балці крана Goliath ходять дві незалежні підйомні візки, здатні підняти по 600 тонн вантажу кожна. Система управління цими візками обладнана скануючої лазерної системою, яка дозволяє уникнути сутичок і яка була розроблена фахівцями компанії GE Power Conversion. Висока ступінь автоматизації дозволяє одному операторові керувати переміщенням вантажів двома візками одночасно, і це дозволяє уникнути помилок, які можуть виникнути при одночасній роботі двох незалежних людей-операторів.

Електричні спускоподъемные механізми включають систему рекуперації електричної енергії, подібну регенеративним гальмах, використовуваним в гібридних і електричних автомобілях. Ця система перетворює енергію гравітації при спуску вантажу в електричну енергію, яка використовується для підйому вантажу іншим підйомним механізмом або подається назад в енергетичну мережу. Використання системи рекуперації енергії, за словами представників компанії GE Power Conversion, дозволило збільшити на 80 відсотків енергетичну ефективність роботи крана Goliath в цілому. Крім цього електричними системами крана управляє єдина система, яка регулює кількість енергії, що подається до окремих вузлів і механізмів, що дозволяє мінімізувати холостий витрата енергії.



"Ми розробили унікальну систему рекуперації енергії та підтримання енергетичного балансу, яка дозволяє крану використовувати для роботи настільки мало енергії, наскільки це взагалі можливо" - розповідає Луц Стеинхос (Lutz Steinhaus), один з керівників компанії GE Power Conversion, - "Один підьомний механізм, опускає вантаж, може забезпечити енергією другий механізм, що виконує у цей час підіймання вантажу".

Ще однією відмінною рисою крана Goliath є наявність інтелектуальної автоматизованої системи управління. "Деяким людям відомо, що компанія GE постачає свої крани електронними мізками, дають їм інтелект досить високого рівня, інтелект на рівні роботів" - розповідає Луц Стеинхос. Система ASCS (automatic skew control system) охоплює своїм управлінням всі вузли і механізми самого крана, поднимаемый і переміщуваний вантаж, і супутню інфраструктуру. У своїй роботі програмне забезпечення системи враховує безліч зовнішніх чинників, таких, як температуру, напрямок, силу вітру і багато інших, що дозволяє розрахувати заздалегідь всі дії крана і звести управління ним до необхідного мінімуму найпростіших дій, які виконує один оператор за допомогою скоєно нескладного інтерфейсу.

Слід зауважити, що в даний час на верфях у всьому світі використовуються 20 кранів типу Goliath, завдяки яким будівництво величезних морських суден ведеться досить швидкими темпами.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|