Menu

Тканина, зіткана з нового волокна, зможе змінювати колір при розтягуванні

Ткань, сотканная из нового волокна, сможет менять цвет при растяжении


Команда вчених-матеріалознавців з Гарвардського університету і університету Ексетера, Великобританія, використовуючи ідею, почерпнуту з живої природи, що створила новий вид волокна, яке змінює свій колір при розтягуванні. Кілька шарів цього волокна дозволяють йому плавно змінювати свій колір від синього до червоного кольору в залежності від ступеня розтягування, якому піддані нитки волокна. Використання такого волокна дозволить виткати "розумну" тканина, яка зміною свого кольору буде відображати силу прикладеної до неї зусилля, тиску і розподіл температури.

Ткань, сотканная из нового волокна, сможет менять цвет при растяжении


Вивчаючи південноамериканська тропічна рослина Margaritaria nobilis, відоме під назвою "bastard hogberry", вчені визначили будову мікроскопічних структур на поверхні насіння цієї рослини, які надають цим насінню яскравий синьо-зелений колір. В природі таке розфарбування насіння цієї рослини служить для залучення до них уваги птахів, які поїдають ці насіння, плаваючі у воді, незважаючи на всю їхню марність з точки зору харчування. Клітини тканин оболонки насіння Margaritaria nobilis створюють на поверхні чергуються регулярні структури своєрідною плавної форми, які заломлюють світлові хвилі і створюють дуже яскраві кольори, подібні тим, які можна побачити на поверхні мильних бульбашок.

Вчені скопіювали структуру поверхні насіння Margaritaria nobilis і створили багатошарове волокно на основі еластичного полімерного матеріалу, яке стало змінювати свій колір залежно від рівня його розтягування. Пояснюється цей ефект з точки зору фізики досить просто. При розтягуванні волокна відстань між елементами структури поверхні збільшується, що приводить до збільшення довжини хвилі відбиваного світла і зміщення кольору самого волокна з боку синьої частини спектра в бік червоної частини. Подібним чином на структуру поверхні волокна діють і зміни температури. За рахунок великого коефіцієнта температурного розширення полімерного матеріалу структури поверхні волокна змінюють свої розміри, що призводить до зміщення спектру відбиваного світла, нехай і не дуже значного.

Ткань, сотканная из нового волокна, сможет менять цвет при растяжении


В майбутньому подібні волокна-хамелеони можуть знайти застосування в різних областях. На їх основі можна буде створювати міняє свій колір одяг, системи адаптивного камуфляжу для солдатів і військової техніки, індикатори структурних напружень, які дозволять тримати під контролем цілісність конструкцій різних будівель і споруд, і багато, багато іншого.

|