Menu

Використання методу комп'ютерної томографії дозволило створити точну копію скрипки Страдіварі.

Использование метода компьютерной томографии позволило создать точную копию скрипки Страдивари.



Використовуючи метод створення тривимірних моделей на основі комп'ютерної томографії (computed tomography, CT), група дослідників створила найдокладнішу тривимірну модель однією з скрипок Страдіварі, яку він створив в 1704 році. Застосувавши дані цієї моделі, ці ж дослідники розрахували робочі креслення елементів конструкції скрипки, які згодом були виготовлені за допомогою унікальних технологій обробки матеріалів.

Использование метода компьютерной томографии позволило создать точную копию скрипки Страдивари.



"Використання CT дозволило нам провести точну зйомку конструкції скрипки, не порушуючи при цьому її цілісність", - розповідає Стівен Сирр (Steven Sirr), доктор медицини в області радіології та скрипаль-аматор за сумісництвом. - "Обробивши з допомогою спеціалізованих комп'ютерних алгоритмів отримані знімки, ми отримали можливість створення неймовірно точної копії унікального музичного інструменту".

Антоніо Страдіварі, італієць, який жив з 1644 по 1737 рік, відомий як виробник скрипок, які мають унікальне звучання. За всю свою життя Страдіварі створив більше тисячі скрипок, з яких 650 існують ще в наш час. Є безліч теорій, що пояснюють унікальне звучання цих скрипок, але до цих пір нікому не вдавалося зробити їх копію, яка звучить точно так само як і скрипки відомого майстра. Адже дуже багато різних факторів впливають на це, від якості деревини, форми інструменту, від вигину, товщини, внутрішньої напруги в деревині та ін.

Использование метода компьютерной томографии позволило создать точную копию скрипки Страдивари.



У справі створення копії скрипки Страдіварі "Betts" доктор Стівен Сирр працював спільно з майстрами-професіоналами в області виготовлення скрипок Джоном Уоддлом (John Waddle) і Стівом Россоу (Steve Rossow). Дослідники використовували установку рентгенівської комп'ютерної томографії з 64 датчиками, за допомогою якої було зроблено більше тисяч знімків. За допомогою комп'ютерної обробки цих знімків була отримана точна тривимірна модель, яку згодом завантажили з систему управління спеціального фрезерного верстата. Цей верстат вирізав верхню і нижню частини скрипки, деякі інші деталі ихз різних сортів деревини. Після цього Уоддл і Россоу обробили деталі начисто, з'єднали їх в єдине ціле і покрили нову скрипку лаком.

Использование метода компьютерной томографии позволило создать точную копию скрипки Страдивари.



Можна відзначити, що створення точної копії скрипки Страдіварі є для доктора Сирра логічним продовженням його багаторічних праць. Ще в 1989 році вони разом з Уоддлом опублікували перші знімки конструкції скрипок, отримані за допомогою методу CT. З того часу була зроблена CT-зйомка ще понад 100 скрипок, притому 29 з них були дуже цінними інструментами, датованими 1827 роком і близько цього. Все це допомогло дослідникам глибоко вникнути в особливості конструкції старовинних скрипок. "Раніше я наївно вважав, що інструмент є просто дерев'яної оболонкою, оточеного повітрям" - розповів доктор Сирр. - "Виявилося, що я був кардинально неправий. В "анатомії" скрипок є багато тонкощів і нюансів".

|