Menu

Шведські вчені створили світ з абсолютної порожнечі.

Шведские ученые создали свет из абсолютной пустоты.


Створення світу асоціюється у більшості людей з клацанням вимикача світла. Але що, якщо у Вас немає ніякого вимикача? Команді шведських учених з Технологічного університету Чалмерса вдалося вирішити таку загадку, створивши деякий кількість фотонів світла з нічого, з абсолютної порожнечі. З фізичної точки зору створення фотонів є досить легкою справою, але завжди є щось, атом, елементарна частинка, які випускають ці фотони світла. Отримання фотонів, які одночасно мають властивості частинок і електромагнітних хвиль, з абсолютної порожнечі пахло б чорною магією або наукової "качкою", якби в природі не існувало принципів квантової механіки.

Квантова теорія визначає, що абсолютна порожнеча не є такою насправді. Незалежно від того, наскільки порожнім здається область простору сторонньому спостерігачеві, вона являє собою киплячу "піну" з "віртуальних частинок, які постійно з'являються і зникають. Час існування цих часток в звичайному просторі-часу настільки мало, що їх не вдається зареєструвати ні якими науковими приладами і вимірювальними методами.

Шведським ученим вдалося реалізувати методику, за допомогою якої були захоплені ці "віртуальні" частинки, про які йшлося трохи вище, після чого вони перетворилися на звичайні частинки, фотони. Таким чином їм вдалося отримати щось з нічого.

Вчені змусили неймовірно швидко рухатися мініатюрне "дзеркало", швидкість його переміщення становила одну чверть від швидкості світла. Звичайно ж це було не реальне, матеріальне, дзеркало. Його роль виконувало електромагнітне поле, нестійке зі швидкістю кілька мільярдів разів на секунду, що генерується надпровідної обмоткою високочастотного електромагніту. Коли "віртуальні" фотони стикалися з поверхнею рухається "дзеркала" у них не залишалося часу для того, що б зникнути. Енергія цих фотонів поглиналась "дзеркалом", яке випромінювало надлишок енергії у вигляді звичайних реальних фотонів.

В принципі можна використовувати таку технологію для вилучення з небуття і інших частинок, включаючи електрони і протони. Але такі експерименти вимагають невиправдано великої кількості енергії, принаймні, в даний час. Отримання з нічого фотонів світла просто є яскравою демонстрацією можливостей химерної і таємничої квантової механіки.

|