Menu

Машини-монстри: Electrum - один з найбільших у світі трансформаторів Тесла.

Машины-монстры: Electrum - один из самых больших в мире трансформаторов Тесла.


Трансформатор Тесла або котушка Тесли, є одним з багатьох винаходів Ніколи Тесли, зроблених їм в 1891 році. По суті це високочастотний повітряний трансформатор, який виробляє високочастотне електричне поле потенціалом від 1 до 100 мегавольт, яке розсіюється в навколишній простір через дуги електричних розрядів. У деяких випадках напруженості електричного поля достатньо для того, що б привести в дію люмінесцентні лампи на відстані до 15 метрів.

Сучасні котушки Тесла створюються в основному багатьма ентузіастами і використовуються в освітніх цілях. Але деякі з них створювалися як елементи дизайнерської фантазії. "Electrum", найбільша котушка Тесли у світі на даний момент, знаходиться на одній з ферм поблизу Окленда, Нова Зеландія. Вона була створена в 1998 році на замовлення відомого художнього мецената Алана Гіббса (Alan Gibbs) художником-скульптором Еріком Орр і інженером-електриком Грегом Леихом. Вежа "Electrum", заввишки з чотириповерховий будинок, виробляє напругу в три мільйони вольт, а дуги її розрядів сягають у простір на 15 метрів.

Але "Electrum" це не самий великий і високий трансформатор Тесла в історії людства. Найбільшим трансформатором є вежа, висотою в 18-поверховий будинок, який будував сам Нікола Тесла в 1903 році в Варденклиффе, Лонг-Айленд. Але ця вежа так і не була добудована, вона впала ще до першого включення. Грег Леих збирається в найближчому часі не тільки оновити цю недобудовану конструкцію, але і створити нову, перевершує її за всіма параметрами, включаючи і висоту, у два рази.

Зараз, в пустелі Невада йде спорудження двох високовольтних трансформаторів Тесла, які извстны під назвою "Lightning on Demand". Ці дві вежі будуть створювати електричний потенціал в 10 мільйонів вольт і створювати дуги розряду, довжиною до 90 метрів. Мені здається, що цього буде цілком достатньо будь-якому молодому доктору Франкенштейном для пожвавлення двох-трьох монстрів власного виробництва -)).



|