Menu

Гамбургер з начинкою з м';яса, вирощеного в чашці Петрі, коштуватиме 345 тисяч доларів.

Гамбургер с начинкой из мяса, выращенного в чашке Петри, обойдется в 345 тысяч долларов.



Людина - істота всеїдна і тому більшість людей з задоволенням їсть м'ясо. Але є й група людей, які в силу деяких причин взагалі не їдять м'яса, а основною з таких причин є жалість до тварин, які служать джерелом цього м'яса. Зробити таких людей щасливими і дати їм можливість скуштувати свіжого гамбургера можна за допомогою штучного м'яса, вирощеного в лабораторії чи на спеціальному підприємстві. Але тих, хто вже почав пускати слину, прочитавши ці рядки, розчарую - перша булочка з м'ясом, вирощених в лабораторії, обійдеться не багато, ні мало в третину мільйона доларів.

Звичайно, те, що Ви бачите на наведеному нижче знімку, виглядає не зовсім апетитно. У цих чашках Петрі знаходяться тонкі смужки 100-відсотково штучної, вирощеної в лабораторії зі стовбурових клітин тваринного походження, м'язової тканини. Ця тканина не містить крові і жирів, звідси її такий дивний вигляд. Склавши разом близько трьох тисяч таких стрічок м'язової тканини і "присмачивши" все це штучними жирами, можна створити (протягом одного року) обсяг м'яса, достатній для начинки одного гамбургера.

Крім подолання етичних перешкод, що не дозволяють деяким людям вживати м'ясо в їжу, штучне лабораторне м'ясо може стати вирішенням ще кількох проблем. Справа в тому, що вирощування тварин є не дуже ефективним способом перетворення рослинних протеїнів у білки тваринного походження. Для отримання одного кілограма м'яса тварині потрібно згодувати мінімум вісім кілограм рослинності, яку так само необхідно поливати і вирощувати, витрачаючи енергію і воду. Виробництво штучного м'яса дозволить уникнути цих витрат, хоча, безсумнівно, при цьому з'являться нові статті витрат, а необхідну для цього кількість землі скоротиться на 98 відсотків.

Вирощування штучного м'яса володіє так само деяких вельми цікавим потенціалом. Хочете великий соковитий стейк із панди? Будь ласка! Смажену ногу білоголового орлана? Ніяких проблем! Ви навіть можете взяти власні стовбурові клітини і трохи пізніше перекусити вирощеним з них шматком м'яса -)).

|