Menu

Машини-монстри: Як "перекотити" 340-тонний валун по вулицях великого міста.

Машины-монстры: Как "перекатить" 340-тонный валун по улицам большого города.


Очікується, що в середині листопада місяця цього року на території Художнього музею Лос-Анджелеса відбудеться відкриття незвичайної експозиції під назвою Levitated Mass. Експозиція являє собою бетонований жолоб, довжиною 140 метрів і шириною 4.5 метра, зверху якого встановлений величезний камінь, вагою 340 тонн. У глядача, який дивиться на камінь з поглиблення дна, створюється ілюзія того, що ця величезна брила сама по собі висить у повітрі. І ось питання, яким чином можна доставити цілісну гранітну брилу з кар'єру в окрузі Ріверсайд за деякими найбільш жвавих вулицях Лос-Анджелеса на територію Художнього музею? Звичайно з допомогою гігантського трейлера.

Пересування гранітної скелі, заввишки близько 6.5 метрів, розпочалося 17 жовтня. Автопотягу належало подолати відстань близько ста кілометрів, що розділяє кар'єр Stone Valley Quarry і територію Художнього музею Лос-Анджелеса. Транспортуванням займалася транспортна компанія Emmert International, компанія, яка здійснювала доставку космічного телескопа Hubble до місця запуску.

Машины-монстры: Как "перекатить" 340-тонный валун по улицам большого города.


Спочатку кам'яна скеля була піднята за допомогою гідравлічних домкратів. Після цього вона була встановлена всередині "колиски" з сталевих металоконструкцій, опорою для якої стала модульна транспортна платформа з 22 осями, кожна з яких має власну гальмівну систему. У загальній складності платформа має 196 коліс, а сумарна вага скелі, платформи і тягача наближається до 550 тоннам. Конструкція транспортної платформи розрахована таким чином, що весь тягар рівномірно розподіляється на всі осі, кожна з яких може витримати навантаження до 160 тонн.

Довжина платформи становить близько 90 метрів, а ширина - близько 8 метрів. Під час поворотів платформи цим управляє команда з 12 осіб, від злагодженої роботи яких все і залежить. В той час, як відстань шляхи по прямій становить близько 100 кілометрів, особливості транспортної інфраструктури Лос-Анджелеса вимагають того, що б платформа уникала руху по слабким мостах і дорогах. З-за цього загальний шлях збільшився майже до 140 кілометрів. Враховуючи те, що все це спорудження рухається зі швидкістю близько 15 км/год, то на весь шлях потрібно близько 10 днів.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.





|