Menu

Машини-монстри: Falkirk Wheel - єдиний у світі обертається ліфт для підйому човнів.

Машины-монстры: Falkirk Wheel - единственный в мире вращающийся лифт для подъема лодок.


Водне сполучення відігравало величезну роль в економіці деяких європейських держав аж до 1930-х років, коли конкуренція з боку автотранспорту зробила експлуатацію каналів економічно невигідною. Така ж доля спіткала і два канали в Шотландії, Clyde and Forth Canal і Union Canal, які в свій час були головними транспортними артеріями цієї країни. За минулі 75 років ці канали і 11 шлюзів, через які долалася різниця їх висот, складова 24 метри, прийшли в плачевний стан. На початку 21 століття уряд Шотландії почали реалізовувати план реставрації цих каналів як об'єктів, що мають історичну цінність, а для того, що б поєднати ці канали був зведений Falkirk Wheel - єдиний у світі обертається ліфт, своїм виглядом нагадує величезну відкривачку для пляшок.

Зазвичай для підйому суден на висоту використовуються шлюзи і їх ланцюжка. Коли судно входить в шлюз, рівень води у ньому піднімається або опускається до рівня водойми, в який буде виходити судно. Якщо різниця висот між рівнями водойм значна, то цей процес повторюється кілька разів з використанням декількох шлюзів. Ліфт Falkirk Wheel дозволяє обійтися без ланцюжка шлюзів, використовуючи принцип Архімедового колеса для врівноваження двох гондол, званих кесонами. Будова, шириною 35 метрів і висотою 35 метрів, служить для підйому двох кесонів, що знаходяться на відстані 25 метрів один від одного.

Машины-монстры: Falkirk Wheel - единственный в мире вращающийся лифт для подъема лодок.


У кожному кесоні знаходиться близько 363,5 тисяч літрів води, а розуміється вага, в який входить вага кесона, вага води і вага судна, становить приблизно 600 тонн. Підйом такої ваги викликає у цієї величезної конструкції, виготовленої з 1200 тонн сталі, механічні напруги, здатні з часом деформувати і розірвати будь-які зварні шви. Тому всі елементи конструкції скріплені за допомогою болтів, загальна кількість яких становить 15 тисяч.

Завдяки врівноваження ваги кесонів все це колесо, що приводиться в рух одним єдиним електродвигуном, потужністю всього в 30 кінських сил, який витрачає електроенергію в кількості, достатній для того, що б закип'ятити вісім електрочайників. Рух кесона з верхнього положення в нижню здійснюється за п'ять хвилин часу.

Незважаючи на великий масштаб цієї споруди, вартість споруди склала всього 17.5 мільйонів євро, що не йде ні в яке порівняння з сумою в 160 мільйонів, витраченої на спорудження ліфта для підйому вантажних суден в Бельгії.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|