Menu

Вчені обгрунтували, що створення дефлекторных щитів в стилі "Зоряних воєн" можливо з теоретичної точки зору

Ученые обосновали, что создание дефлекторных щитов в стиле "Звездных войн" возможно с теоретической точки зрения


Кожен, кому доводилося дивитися науково-фантастичні фільми з серії "Зоряних воєн", напевно, не раз уявляв себе в ролі лицаря-джедая, керуючого космічним винищувачем X-Wing і "продирающегося" крізь щільний завіс лазерного вогню в момент атаки "Зірки смерті". І в разі потрапляння залпу лазерного знаряддя на допомогу лицарю приходили дефлекторні щити, захищають космічний винищувач від серйозних ушкоджень. Все вищесказане лунає, як і годиться, чимось з розряду наукової фантастики. Тим не менш, група дослідників з Лестерського університету (University of Leicester) довела теоретичну можливість реалізації ідеї дефлекторных щитів. І більше того, деякі з необхідних для цього технологій вже використовуються людьми в деяких областях.

З теоретичної точки зору дефлекторні щити працюють за рахунок створення навколо захищеного об'єкта надзвичайно сильного коливного магнітного поля. Сили магнітного поля повинно вистачати для створення великої кількості високотемпературної плазми, що коливається синхронно з магнітним полем. Це високочастотне плазмове "ковдру" є практично нездоланною перешкодою для будь-якого виду електромагнітного випромінювання, а найбільшу ефективність воно демонструє відносно випромінювання, частота якого збігається з частотою власних коливань хмари плазми.

Цілком очевидно, що ідея дефлекторных щитів в даний час є виключно теоретичною. По-перше, у розпорядженні людей ще немає космічних кораблів і станцій, збройних лазерним зброєю, від якого потрібно захищатися. Тим не менше, подібний щит вже існує в навколишньому світі, він виникає за рахунок енергії магнітосфери Землі і захищає нашу планету від потоків космічного випромінювання і сонячного вітру. Більше того, люди вже навчилися створювати локальні області високочастотної плазми за допомогою випромінювальних радарів особливої форми, і ці області використовуються для відображення радіосигналів, що дозволяє працювати загоризонтным радіолокаційних станцій систем раннього виявлення.

Реалізація ідеї дефлекторных щитів в нинішній час зіткнеться з однією головною проблемою. Для створення магнітного поля достатньої сили потрібно неймовірно потужний і компактний джерело енергії, який ще не існує в реальності. Крім цього, плазмова "подушка" дефлекторного щита буде перешкоджати проникненню крізь нього абсолютно будь-якого електромагнітного випромінювання, у тому числі і світла видимого діапазону. З-за цього ефекту ніякої світло ззовні не зможе досягти кабіни космічного винищувача і його пілот залишиться в повній темряві. Звичайно ж, це не стане проблемою для сьогодення рыйцаря-джедая, який, крім традиційних органів сприйняття, зможе покластися на "Велику силу" -)).

|