Menu

Машини-монстри: Graflex "Big Bertha" - перша високошвидкісна камера, яка дозволяла знімати спортивні змагання

Машины-монстры: Graflex "Big Bertha" - первая высокоскоростная камера, позволявшая снимать спортивные состязания


Область фотожурналістики пройшла дуже довгий шлях за минулі сто років. Якщо сучасні професійні фотокамери мають досить компактні габарити, то в першій половині 20-го століття фотографи, здійснюють зйомку подій на автомобільних перегонах або інших швидкісних видах спорту, повинні були вдаватися до допомоги спеціальних величезних широкоформатних камер, таких як легендарна камера "Big Bertha", яка випускалася компанією Graflex.

Компанія Graflex виробляла лінійку самих різних камер, від використовують стандартну плівку, шириною 35 міліметрів, до камер, знімали на фотопластини, розмірами 5 на 7 дюймів. Найбільшу популярність компанії Graflex принесла серія складних камер Speed Graphic, в яких, за рахунок деяких хитрощів були використані короткофокусні лінзи, що дозволяють отримати більш широкий кут охоплення. Саме ця особливість виявилася затребуваною фоторепортерами, які отримали можливість робити одним знімком зображення досить великих сцен.

Центральний затвор камер Speed Graphic дозволяв цим камерам робити знімки швидко переміщаються об'єктів, що потрібно для проведення зйомки спортивних подій. У цих камерах була використана щілинні штори, розмір зазору і швидкість руху яких виставлялися фотографом. Це дозволяло фокусувати світло короткий час на окремих частинах кадру, але призводило до певних перекручень при зйомці швидко об'єктів. На знімках такі об'єкти трохи збільшувалися в довжині, а колеса гоночних автомобілів перетворювалися в нахилені вперед овали. Зауважимо, що останній ефект був згодом підхоплений художниками-мультиплікаторами і в перших мультиплікаційних фільмах дуже часто можна побачити у автомобілів овальні колеса.

Машины-монстры: Graflex "Big Bertha" - первая высокоскоростная камера, позволявшая снимать спортивные состязания


Камера "Big Bertha" являє собою симбіоз камери Speed Graphic з величезним об'єктивом, довжиною 150 см та вагою 55 кілограмів. Цей об'єктив, по суті, була дерев'яною дошкою, одягненої в оболонку, на одному кінці якого була встановлена єдина лінза великого діаметру, на другому кінці були встановлені місця для кріплення камери серії Speed Graphic, затвор якого ідеально підходив для роботи з таким об'єктивом.

Винахід камери "Big Bertha" приписують Вільяму Куензелю (William Kuenzel), спортивного фоторепортеру з видавництва "Detroit News". Найбільш великі варіанти камери "Big Bertha" вимагали того, що б з ними керувалися відразу дві людини, але, тим не менш, вони дозволяли робити досить якісні для того часу знімки крупним планом що відбувається на стадіоні з верхніх глядацьких рядів. У 1937 році такі камери отримали механізм управління фокусною відстанню, а в 1952 році у них був вмонтований електромеханічний затвор, що дозволяв робити до трьох знімків в секунду.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|